LUKA JEZERŠEK

Kaj najraje jedo otroci kuharskega mojstra in sodnika v šovu MasterChef?

Eva Jandl
10. 5. 2021, 21.05
Deli članek:

Kuharski mojster in sodnik v priljubljenem kuharskem šovu MasterChef Slovenija Luka Jezeršek tudi o tem, ali jedo doma hrano iz gostilne ali kuhajo sami, kako se kot gostinec spopada s krizo in kako ob veliki družini najde čas še za šport.

POP TV
Luka Jezeršek

Že osem let ste strogi sodnik v šovu MasterChef Slovenija, kje po vsem tem času še najdete izziv?

Pravzaprav res ... (smeh) Ekipa je super, vedno novi izzivi, predvsem pa zagnani ter znanja in zmage željni tekmovalci. To sezono je kuharsko tekmovanje MasterChef Slovenija spet pokazalo nov, svež obraz in to je tisto, kar me vedno znova navdušuje.

V zadnjem letu smo mnogi »odkrili« svoje kuhinje in pričeli s kuho in peko. Katera sestavina je po vašem mnenju v naših kuhinjah preveč zapostavljena, ali nasprotno, preveč opevana?

Sestavina, ki je danes zagotovo preveč zapostavljena, je moka. To živilo, ki je prisotno že tisočletja in o katerem bi lahko rekli, da na njem temelji naša kultura, je v sodobnem času na trenutke celo malo »osovraženo«. Brez moke kuhati je »in«, če znaš juho zgostiti brez moke, si car ... Vsi pa pozabljamo, da je kakovostna moka bistvena sestavina tudi najbolj prefinjenih jedi. Mislim, da ji »drožomanija« počasi vrača ugled, in vesel sem, da je tako.

Ali kuhate tudi doma, za svojo družino, ali jeste hrano iz gostilne? Za katero jed vas največkrat prosijo vaši otroci, da jim jo pripravite?

Največkrat kuhamo doma. Sinu Urhu je najbolj všeč mlečni riž, hči Sofija me prosi za makarončke, sin Japec pa začne odpirati usta in govoriti »amam« vsakič, ko kdo samo nakaže, da bo nekaj pojedel – on je res pravi jedec. Priznam, da ko je gostilna Dvor Jezeršek odprta, včasih naročimo pohančke. Je pa že doooolgo tega.

Šimen Zupančič
Luka z družino, ženo Aleksandro ter otroki Urhom, Sofijo in Japcem.

Čas krize ni prijazen do gostincev, kako jo premagujete v vašem družinskem podjetju? Je to čas iskanja novih idej, pristopov ... kako ostajate pozitivno naravnani?

Tole obdobje je resnično miks vsega. Po eni strani stvari stojijo ali celo nazadujejo, po drugi strani pa premikamo stvari, za katere je vedno primanjkovalo časa. Zagnali smo Jezeršek e-catering, kjer lahko uporabniki kar prek spleta hitro in preprosto naročijo dnevno sveže, sezonske, slastne jedi, pijačo in dodatke za nepozabno pogostitev za izbrane priložnosti. V upravljanje smo dobili tudi Grajsko kavarno na Ljubljanskem gradu in Gostilno na Gradu, malo pred začetkom epidemije smo prevzeli tudi vodenje Pivnice Union. In ne nazadnje, lotevamo se priprave trajnostne strategije, saj je bilo podjetje Jezeršek gostinstvo med številnimi slovenskimi podjetji izbrano na razpisu javne agencije Spirit Slovenija – Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti, na kar smo še posebej ponosni.

Projektov je veliko, tudi volje ne primanjkuje. Želim si, da nas ta »železna« volja vse do konca krize ne bi zapustila. Obenem pa verjamem, da bomo tudi iz te krize prišli še močnejši.

Kaj počnete v prostem času, imate kakšen hobi, šport?

Lahko rečem, da se je kakovost vsakdanjega življenja, na splošno, med korono celo izboljšala. Časa, po katerem smo tako zelo hrepeneli, ko je posel cvetel, je zdaj več kot dovolj. Pomembno pri tem je le, da ga znaš kakovostno izkoristiti. Mislim, da mi to kar uspeva, biti aktiven, kljub veliki družini. Dvakrat na teden sem v telovadnici, gorsko kolo, peš na Štefanjo goro, pozimi turna smuka, poleti pa upam, da tudi jadranje, če bodo le omejitve to dovoljevale. Upam, da bomo znali to kakovost življenja ohraniti tudi v časih, ko bo (upam) posel spet cvetel.