Miha Zupan

Že vse življenje podira mejnike

E.J.
12. 3. 2019, 20.15
Deli članek:

Ples košarkarja Mihe Zupana še posebej odmeva, pohvalil ga je predsednik Borut Pahor, soplesalka Maja pa nam je povedala, kako potekajo plesne vaje.

POP TV
Soplesalka Mihe Zupana v šovu Maja Geršak je povedala, da je takoj začutila, da ima Miha nekaj v sebi, to pa so začutili tudi drugi.

Stoječe ovacije je v novi sezoni šova Zvezde plešejo prvi prejel Miha Zupan, gluhi košarkar. Pa ne le to: pohvalil ga je celo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ta je tvitnil, da je Miha Zupan tudi prejemnik priznanja jabolko navdiha, ki ga predsednik kot znamenje občudovanja in hvaležnosti podeljuje izjemnim posameznikom, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge, hkrati pa je pohvalil njegov nastop v plesnem šovu. Dvesto pet centimetrov visoki Miha je od rojstva gluh. »Sem 98-odstotno gluh že od rojstva, zato nosim slušni aparat. Pri komunikaciji si pomagam z branjem z ustnic in s slušnim aparatom. Pri glasbi tega ne morem, zato bom zaupal Maji,« je pojasnil.

KAKO SE Z MAJO SPORAZUMEVATA

Maja Geršak je njegova soplesalka, s katero se je ob prvem nastopu uvrstil na prvo mesto. Priznava, da je bila presenečena: »Nisva pričakovala najvišjih ocen. Upala sva, da bova dobro zaplesala. Miha sicer res ne sliši dobro, a se zelo dobro prilagodi: zaupal mi je in mi dobro sledil in to je njegova prednost. Ima neverjeten občutek za ples in priznam, da sem bila presenečena.« Maja še pravi, da se med plesom sporazumevata po svoje: »Pri plesu z Miho si sicer pomagam s kakšnim trepljanjem po roki, drugače pa nimava večjih težav, ki jih ne bi mogla prebroditi. Takoj ko sva začela plesati, sem začutila, da ima nekaj v sebi, in menim, da si je ocene zaslužil. Lepo je, da ga ljudje podprejo. Stoječih ovacij ni dobil zato, ker je gluh, ampak ker je res dobro odplesal, in to je ganilo tudi mene.«

Promocijsko gradivo
Miha dokazuje, da lahko tudi gluhi športnik dosega vrhunske rezultate, ne le v košarki, ampak tudi v plesu.

NIČ GA NE USTAVI

Košarko je Miha začel igrati pri 12 letih v šolski ligi, poleg igranja za kluba Slovan in Olimpija ga je pot zanesla tudi v tujino. Zupan sicer podira mejnike že vso svojo športno kariero. Lahko se pohvali, da je prvi gluhi igralec, ki mu je uspelo zaigrati v Evroligi, Mednarodni komite za šport gluhih pa ga je leta 2010 izbral za najboljšega gluhega športnika na svetu.