Borila se je do konca

Lucija Ćirović partnerki zaradi MasterChefa zmanjšala porcije

D. B.
2. 6. 2017, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izpadla tekmovalka televizijskega kuharskega šova MasterChef Slovenija Lucija Ćirović o kuhanju, nečakih, igri, kompleksih, ptičih in načrtih za prihodnost.

M24
"Enim smešna, drugim tečna. Rešitev za tiste, ki jim to ni všeč: televizorji imajo daljinec," pravi Lucija Ćirović

Ste razočarani, da ste tik pred finalom morali zapustiti oddajo MasterChef Slovenija?
Ne, nisem razočarana. Kot bi rekla moja stara mama: "Vsaka stvar je za nekaj dobra." Pravzaprav sem ponosna, da sem prišla tako daleč!

Ste po vašem mnenju upravičeno izpadli?
Seveda! Elvis je bil boljši. Sem pa borka in sem se borila do konca, pa čeprav je bila možnost, da premagam Elvisa zelo majhna. Elvis je vendar favorit! Elvisa za predsednika! (smeh)

Kaj ste storili najprej, ko ste zapustili oddajo?
Najprej sem naredila stand-up nastop na temo MasterChefa, potem pa sem si privoščila počitek v slovenski Istri, kjer sem preizkušala dobro hrano. Nekatero sem tudi skuhala.

Ali je vaše kuhanje zdaj, ko ste sodelovali v šovu, kaj drugačno?
MasterChef mi je dal ogromno novega znanja in izkušnjo, kaj vse se da skuhati v kratkem času. Zato se sedaj marsičesa v kuhinji lotim veliko bolj pogumno, hrano poskušam na krožnike postaviti čim lepše (in ne, še vedno mi ne 'ratujejo' dovolj lepi (smeh), mešam stvari, ki jih prej ne bi. Zanimivo pa je, da sem imela strašno tremo, ko sem prvič po MasterChefu, kuhala za prijatelje - zdelo se mi je, da pričakujejo popolnost in da me ocenjujejo.

Preberite tudi: Elvis odkrito o svoji mami in sramoti. Kliknite tukaj!

Nekateri uporabniki družabnega omrežja niso bili navdušeni nad vašimi nastopi pred kamerami šova MasterChef Slovenija, saj naj bi se po njihovem mnenju preveč "pačili". Kako to komentirate?
O, tega pa nisem zasledila. Očitno sem brala samo komentarje, kjer me hvalijo! (smeh) Dejstvo je, da imajo vsake oči svojega malarja. Zato pa imamo npr. različne vrste humorja, ker ni vsakomur kar vse všeč. Ampak tisto tam v kuhinji MasterChefa in v izjavah, to sem bila jaz. Taka kakršna sem, z vsemi lastnostmi, ki mi pritičejo. Enim smešna, drugim tečna. Rešitev za tiste, ki jim to ni všeč: televizorji imajo daljinec. (smeh

Po tem, ko je iz šova izpadel Boštjan Meglič – Peška, so se na družabnih omrežjih pojavili komentarji, da je očitno, da se sodniki že med samim kuhanjem odločijo, kdo je dober in kdo slab, ter da je pravzaprav to, kdo bo zmagovalec izziva in šova, že vnaprej določeno ...
Nisem dobila takega občutka. Zdi se mi nemogoče, da bi že v naprej določali, kdo bo zmagovalec. Ker se dogajajo presenečenja, pozitivna in negativna. Če vzamem primer Klemena, ki je izpadel že v prvih nekaj oddajah - fant je kazal strašen talent za kuhinjo, bil je kreativen, in sposoben, ampak imel je slab dan in malo manj sreče kot drugi. Ali pa primer črne in bele kuhinje, kjer sta se slabo izkazala tako Iztok kot Sašo Š., in so na naše veliko presenečenje domov poslali oba.

Kot favorit šova se je že večkrat med tekmovalci omenjal Elvis Kudić. Nekateri od gledalcev menijo, da bi ta naslov lahko pripadel tudi Sari Rutar. Kdo izmed njiju bi si, po vaših izkušnjah iz šova, bolj zaslužil kuharski pokal?
Že ves čas šova mi je jasno, da je Elvis favorit, ker je res dober in kreativen kuhar. Tudi Saro sem zelo zgodaj opazila, vidi se, da obvlada in zna pripravljati odlično hrano. Pokal bi si zaslužila oba! A ker je prostora le za enega in kljub začetni popolni prepričanosti, da bo zmagovalec Elvis, sedaj stavim na Saro. Oba sta dobra, vendar je Sara bolj izkušena, starejša in čustveno bolj stabilna, zato imam občutek, da bo pritisk, ki je iz oddaje v oddajo večji, lažje zdržala. Pa tudi nič nimam proti, če v šovu končno zmaga ženska!

Partnerka me je v odločitvi, da se pridružim šovu MasterChef, podprla. Moje kuhanje in izjave v oddaji so se ji zdele zabavne. Je pa imela sčasoma pripombe, da sem stalno odsotna (ker so snemanja dolgo trajala), da nič doma ne kuham in pa predvsem, da če že kaj skuham, dobi na krožnik strašno malo hrane. In še ta je bila mrzla, ker sem se tako dolgo ukvarjala s postavitvijo.

Videti je, da je največ oboževalcev s svojimi nastopi v šovu dobila Salome. Zakaj menite, da je med gledalci tako priljubljena?
Ker je iskrena, direktna, ne boji se konfliktov, je zabavna in tudi fenomenalna kuharica. Vsako stvar, ki jo počne, jo počne s stotimi procenti.

V nekem intervjuju ste dejali, da vas navdušujejo določene vrste ptičev. Ali je priprava perutnine v kuhinji iz omenjenega razloga za vas kaj težja?
Nisem čisto prepričana od kod to navdušenje nad ptiči, fascinira me njihovo gibanje. Ampak ne njihovo letenje, temveč predvsem njihovo gibanje, ko hodijo po tleh. Vsi ptiči so zanimivi, najljubši so mi galebi, medtem ko sem z vranami malce skregana, ker razmetavajo koše v parku blizu mojega doma. Ker pa sem vsejedka, brez problemov pripravljam tudi perutnino na razne načine.

Ali obstaja žival, iz katere ne bi mogli pripraviti jedi?
Priznam, da ne bi jedla nobene živali, če bi jo morala prej sama ubiti. Če to naredi kdo drug, potem pa gre. A bi vseeno še vedno imela težave s hišnimi ljubljenčki, kot so muce in kužki. Teh pa res ne bi mogla kuhati.

M24
"Salome je iskrena, direktna, ne boji se konfliktov, je zabavna in tudi fenomenalna kuharica," pravi Lucija Ćirović.

Kdo vas je naučil kuhanja?
Prva je bila moja mama. Po njenem receptu še vedno pripravljam francosko solato in kruhove cmoke. Potem stara mama. Potem pa so bile že kuharske oddaje in knjige. Moj prvi profesionalec, ki me je navdušil za še večjo radovednost pri kuhi, je bil Jamie Oliver.

V enem od intervjujev ste dejali, da je vaša mama umrla že zelo zgodaj, pri vaših 22 letih. Je tudi to morda eden od razlogov, da tako dobro "vrtite kuhalnico"?
Morda. Že pred smrtjo je bolehala in takrat sem jaz prevzela kuhinjski del opravil. Takrat sem gotovo osvojila osnove, vendar pa je šlo predvsem za preverjeno hrano, ki smo je bili navajeni. Šele kasneje pa sem postala pozorna na druge vrste hrane, na jedi drugih držav, kontinentov. K temu pa me je gotovo spodbudilo dejstvo, da je moj stric Indonezijec, da s teto in družino živijo na Baliju in da sestrična živi v Singapurju.

Kako je na vašo udeležbo v kuharskem šovu gledala vaša partnerka, kako je komentirala vaše nastope?
Partnerka me je v odločitvi, da se pridružim šovu MasterChef, podprla. Moje kuhanje in izjave v oddaji so se ji zdele zabavne. Je pa imela sčasoma pripombe, da sem stalno odsotna (ker so snemanja dolgo trajala), da nič doma ne kuham in pa predvsem, da če že kaj skuham, dobi na krožnik strašno malo hrane. In še ta je bila mrzla, ker sem se tako dolgo ukvarjala s postavitvijo.

Kdo kuha doma? Vi ali vaša partnerka?
Obe. Med tednom večkrat jaz, čez vikend pa bolj ona.

Pravite, da ste zelo povezani z vašimi nečaki. Je kateri od njih spremljal šov?
Nečaki so nad šovom navdušeni. Mlajša dva, dvojčka, sta sicer malo nesrečna, ker morata zgodaj spat, a ga potem lahko gledata z zamikom. Vsi so bili ponosni in so navijali zame.

Nekoč ste za enega od domačih medijev odkrito priznali, da imate še vedno komplekse. Zakaj?
Vedno znova se borim z "verjeti vase". Kljub vsem letom izkušenj, vsem uspehom in poti, ki sem jo prehodila, se še vedno v meni skriva majhna deklica, za katero so verjeli, da ne bo nič naredila iz svojega življenja. Ko je vse v redu, ko stvari tečejo, kot podmazane, ko se niza uspeh za uspehom, se počutim odlično sama v sebi. Ko pa pride do težav, neuspeha, padca motivacije, potem pa se spet oglasijo tiste misli, ki prepričujejo "nisi dovolj dobra, iz tebe nič ne bo". In ta boj bo očitno večen.

Vedno znova se borim z "verjeti vase". Kljub vsem letom izkušenj, vsem uspehom in poti, ki sem jo prehodila, se še vedno v meni skriva majhna deklica, za katero so verjeli, da ne bo nič naredila iz svojega življenja.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Trenutno končujemo šolsko leto na Gledališki šoli Kino Gledališča Bežigrad, pripravljamo se na snemanje nove sezone otroške serije Ribič Pepe, v Ribnici pripravljam jubilejni, 10. stand-up večer z Lucijo Ćirović in gosti, ki bo 28.7. v ribniškem gradu, potem pa se že veselim dopusta. Za septembra pripravljam medijsko premiero komedije S trebuhom za kruhom, kjer združujem gledališče, stand-up komedijo in kot prva v Sloveniji tudi ventrilokvizem. Glede kuharije pa bomo še videli, ideje so, časa pa non-stop primanjkuje.

Vašo igralsko kariero je zaznamovala vloga Fate. Vas to kdaj jezi in zakaj?
Gledalci so se me vedno zapomnili predvsem po Fati. A sedaj je prišlo do preobrata. Poleg vsega super znanja, krasnih izkušenj in prijetnih poznanstev, ki mi jih je dal MasterChef, pa mi je dal še nekaj neprecenljivega: ko me na ulici ustavljajo oboževalci ne rečejo več "O, Fata, snažilka" ampak "O, Lucija, chefica kuharca". In to me strašno veseli.