Masterchef

Anka Alt: Jelena me je hotela čim večkrat prizadeti!

Maruša Jurc
16. 5. 2016, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V 16. oddaji kuharskega šova je iz nadaljnjega tekmovanja in boja za 50.000 evrov izpadla 49-letna ljubiteljica zelenjave in začimb, za katero je bil usoden izločitveni test: priprava idrijskih žlikrofov.

Pop TV
Anka je najbolj ponosna nase, na uspešne krožnike in pozitivne komentarje sodnikov.

Izpadli ste v 16. oddaji. Ste na začetku tekmovanja pričakovali, da boste prišli tako daleč?
Niti približno, predvsem takrat, ko sem ugotovila, da ima veliko tekmovalcev večletne izkušnje s kuhanjem v profesionalnih kuhinjah. Zame je bil uspeh že v prvi oddaji, ko sem dobila predpasnik in se pridružila tekmi s "slavnimi". Kovčka pa si v hotelu do odhoda domov sploh nisem razpakirala, saj sem bila vedno pripravljena, da odhajam naslednja.

Anka pravi, da se dobro vrača z dobrim, slabo pa s slabim. Želi si, da se v Jeleninem primeru to čim prej uresniči

Ste na splošno zadovoljni s tem, kar ste na tekmovanju pokazali, ali menite, da bi lahko pokazali več?
Vsekakor bi lahko pokazala več. Vem, da zmorem precej več. Ta časovni okvir je name deloval precej stresno.

Na posameznih izzivih nekako niste blesteli. Večkrat ste bili tudi na izločitvenem testu, kjer pa se vam je uspelo zbrati in nalogo uspešno opraviti. Kaj je bila skrivnost vašega uspeha? Mislite, da so vam sodniki kdaj "pogledali skozi prste"?
V življenju so vedno vzponi in padci. Tako je bilo zame tudi v Masterchefu. Eni izzivi so mi ležali bolj kot drugi in očitno so bili tisti uspešni izzivi pomembnejši za preboj iz oddaje v oddajo. Na začetku sem do sodnikov čutila veliko strahospoštovanje, ki se je iz oddaje v oddajo spreminjalo samo v spoštovanje. Vedno sem imela občutek, da mi sodniki s svojimi komentarji prav nič ne prizanašajo.

Gledalci so vam na družbenih omrežjih očitali, da ste se "šlepali" iz oddaje v oddajo. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Verjetno gledalci niso opazili, da so me sotekmovalci popolnoma izločili iz skupine in se v skupinskih izzivih nisem mogla dokazati, kot bi se lahko, saj mi konkretnih nalog sploh niso zaupali. V izločitvenih izzivih, ko sem bila zares odvisna sama od sebe, sem se vedno izkazala, in tega ne razumem kot "šlepanje". To potrjujejo tudi številne besede podpore mojih Prlekov, Prekmurcev in preostalih.

Anka Alt, izpadla tekmovalka

Ves čas sem trudila, da Jelene nisem izzivala ali žalila, umakniti pa se nisem imela kam.

V oddaji ste večkrat zajokali. Kaj je bil razlog za vaše solze? So vas med izzivi izdali živci, ste preveč občutljiva oseba ali ste preprosto samo zelo čustven človek in tako pač je?
Sem pač čustvena. S tem nikomur ne škodim; ko sem vesela, se smejim, ko pa me kdo prizadene, se od njega oddaljim. V Masterchefu to fizično ni bilo mogoče, zato sem pač zajokala.

Za vas je bil usoden izločitveni test, na katerem ste pripravljali znano slovensko jed, idrijske žlikrofe. Ste jed na izzivu prvič sami pripravljali? Kje se vam je zataknilo?
Zataknilo se mi je takrat, ko so se mi med oblikovanjem žlikrofov porajali mnogo lepši spomini, 25 let nazaj, ko sem ob isti uri rojevala prvo hčerko, tokrat pa žal nisem mogla biti z njo in praznovati. Prevevalo me je hrepenenje po čim hitrejšem koncu izziva, ne glede na rezultat. Zdaj vem, da sem se podzavestno odločila za umik, in ta moj »poraz« gotovo ni bila Jelenina zmaga. Zdaj so Jeleni čisto vsi pomagali z balkona, česar se ni branila, meni pa je to vedno očitala. Naj se zamisli!

Na predzadnjem izločitvenem testu vam je z nasveti pomagal Darko. Ste bili njegove pomoči veseli?
Res sem ga prosila za pomoč, saj sem čutila, da je še edini v skupini, ki mi ne bo obrnil hrbta. Ta pomoč je bila predvsem moralna, saj sem vse odločitve vseeno morala sprejeti sama. Občutek pa je bil lep, ker sem vedela, da imam vsaj enega zaveznika tudi na balkonu. Po napadu Jelene sva se z Darkom temeljito pogovorila in ga po tem tudi nisem več prosila za pomoč.

Z Jeleno se nekako niste najbolje razumeli in ujeli. V green roomu vas je tudi večkrat verbalno napadla. Kako bi opisali vajin odnos? Kakšno mnenje imate o njej?
Še preden je prvič spregovorila, mi ni bila všeč. Ko pa je začela govoriti in okrog vsiljevati svoje mnenje, pa še toliko manj. Nekatere si je podredila, mene pa ji očitno ni uspelo. Zato me je poskušala na vse načine čim večkrat prizadeti. Če sem spregovorila, se je norčevala iz mojih besed, številne njene žaljivke na moj račun pa so bile gledalcem prizanesene. Na družabnem omrežju sem zasledila komentar, da se dobro vrača z dobrim, slabo pa s slabim. Želim si, da se komentar gledalca tudi v najinem primeru čim prej uresniči. Ves čas sem trudila, da je nisem izzivala ali žalila, umakniti pa se nisem imela kam.

Kateri dogodek iz tekmovanja vam bo ostal v najlepšem spominu?
Uspešni krožniki in pozitivni komentarji sodnikov. Alma je dejala: "Anka, iz tebe še nekaj bo." Luka pa: "Anka, Prleki so lahko ponosni nate." V času brez snemanj pa predvsem Sašo, ki je porabil več ur, da so bile moje frizure vedno nekaj posebnega. Darkovim in Lukovim "štosom" sem se vedno rada nasmejala.

Hvaležna sem, da sem bila del Masterchefa, saj sem spoznala številne čudovite ljudi, ki ga ustvarjajo.

Na katero jed, ki ste jo pripravili na tekmovanju, ste najbolj ponosni?
Na vse jedi, ki so jih sodniki pohvalili, najbolj pa na riž z rakci, ki mi je omogočil vstop v kuhinjo Masterchefa in beli predpasnik z mojim imenom. Pa tudi na azijsko jed, ki sem jo skuhala za svojo hčerko, ki je naslednji dan želela priti k meni na obisk kot k tekmovalki, ne pa k poraženki. Sodniki so posebej pohvalili njen okus.

Česa ste se v vseh tednih na tekmovanju naučili?
Zelo veliko, predvsem kuharskih tehnik, ki jih do zdaj nisem uporabljala.