Partnerstvo

Ste res lahko zvesti do groba?

sn
14. 5. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zvestoba je za nekatere fikcija, za druge pa nuja. Zmoremo biti zvesti eni osebi, ki si jo izberemo, in to ne zgolj nekaj mesecev ali let, temveč naj bi ostali skupaj v dobrem in slabem, dokler nas smrt ne loči?

Profimedia
Vse več parov se razhaja iz istega razloga: ne morejo biti zvesti eni osebi.

Zadnje čase se vse več parov razhaja prav zato, ker ljudje ugotavljajo, da si ne morejo biti več zvesti, saj so se zaljubili v drugo osebo, s katero želijo živeti. Torej so bili nezvesti partnerju.

Profimedia
Ko se strasti umirijo in se v zvezo prikrade dolgčas, marsikdo podleže pihanju na dušo s strani koga drugega.

Kaj pripelje posameznika do tega, da krši načelo zvestobe? Namreč, ko dva postaneta par, se pričakuje, da bosta zvesta drug drugemu in da druge vabljive skušnjave odpadejo. Ko smo zaljubljeni in se odločimo za resno zvezo, nekako niti ne vidimo še koga drugega, ki bi nam lahko bil všeč in bi ga imeli za potencialnega partnerja. Vendar ko se strasti umirijo in postane zveza ustaljena, lahko rečemo tudi rutinska, se kaj hitro prikradeta dolgčas in pomanjkanje pozornosti, in ko nam nekdo drug zna zapihati na dušo, lahko hitro podležemo.

Strokovnjakinja za odnose Melita Kuhar: »Zvestoba je pomembno kohezivno tkivo, ki drži dva skupaj, in je izjemno pomembna za dober in trajen zakon. Marsikaj se partnerju lahko oprosti, a prevare po navadi ne.«

Več vrst zvestobe

A to se zgodi le v primeru, ko zvestobe ne jemljemo več resno. Ko se zavemo, da smo v resni zvezi, je tudi zvestoba pomemben del le-te, čeprav se večina partnerjev niti ne dogovori povsem natančno, kaj pomeni, če se »obljuba« zvestobe prelomi. Večini to pomeni ultimativno izdajo partnerske zveze in s tem konec. Vendar če dobro pomislimo, smo lahko zvesti na več področjih. Na primer, najpogosteje pomislimo na spolno zvestobo, torej da smo v spolnem odnosu zgolj s svojim partnerjem, in ne s kom drugim. Zvestoba sicer obstaja tudi na področju prijateljstev ali do delodajalca. A danes pač o zvestobi razmišljamo kot o dejavniku zdrave partnerske zveze.

Odprta spolnost

Obstajajo sicer tudi pari, kjer se partnerja dogovorita, da tvorita skupnost, se imata rada in vse poteka, kot se predvideva pri zvezi, le s to razliko, da imata lahko tudi druge spolne partnerje. Toda večina zvez, ki temeljijo na takšnem dogovoru, ni dolgega veka. Zakaj ne? Ker se prej ali slej zgodi, da se eden od partnerjev zaljubi v drugo osebo, s katero ima sicer zgolj spolno srečanje, a ko se prebudijo tudi čustva, pomeni to modifikacijo poprej dogovorjene zveze, običajno pa rezultira v razpadu.

70 % ljudi

ne odobrava prevar ali pa jih celo obsojajo kot najbolj nizkotno dejanje.

Povzročanje bolečine

Lahko pa osvetlimo pojem zvestobe tudi kot dejanje – da drug drugega ne pustita na cedilu, da skrbita in vam je mar za to, kako se ima partner. In ker se predpostavlja, da enako skrbi tudi partner za vas, pride do medsebojnega negovanja odnosa, katerega pomemben element je tudi zvestoba. Marsikdo bo mogoče zamahnil z roko in rekel, da je to preživeto in je treba uživati vsak trenutek življenja. To je lahko res le do tiste meje, ko se preide na področje druge osebe. Ko partnerja prizadenemo oziroma izdamo tako, da kršimo medsebojni dogovor glede zvestobe, s tem povzročimo veliko bolečino. Posledica je ločitev. Kar je zopet zelo boleča izkušnja. In tako se krog sklene.