TUDI ROŽE IN TRAJNICE

FOTO: Znani Slovenci in Slovenke radi obdelujejo zemljo

Eva Jandl
16. 5. 2022, 19.15
Deli članek:

Samooskrba, fizično delo in stik z zemljo so tisto, zaradi česar se mnogi odločajo za svoj vrt. Izjema niso niti znani Slovenci; na svoje vrtičke so zelo ponosni, obdelovanje zemlje in košnja trave pa jim odpirata nova obzorja in uživajo lahko v doma pridelani zelenjavi.

Instagram
Jasna Kuljaj in njene vzorno urejene zelenjavne gredice.

Že v času karantene med epidemijo se je televizijska voditeljica Jasna Kuljaj odločila za vrtiček. Lani je bila izjemno ponosna na bučke; na zemlji, ki jo je najela v ljubljanskih Kosezah, ji je namreč uspelo vzgojiti pravo bučo velikanko. Vrtičkarski projekt nadaljuje tudi letos, njene gredice so vzorno oplete plevela, sicer pa pravi, da ji delo na vrtu pomeni sprostitev in veselje, ki je nato še večje, ko s svojo družino, hčerko Anastazijo in partnerjem, nogometašem Sašo Lalovićem, uživa v sveži domači zelenjavi. Jasni kmetovanje sicer ni tuje, doma na Dolenjskem se njena družina ukvarja z vinogradništvom.

Navdušena vrtnarica je tudi igralka Tina Gorenjak, ki nam je o svojem vrtu povedala: »Obožujem svoj vrt. Pa ne samo zelenjavnega. Strašansko me osrečujejo različne rože in grmovnice, ki cvetijo od pomladi do jeseni. Prav tako rada kosim travo, čeprav imam s tem ogromno dela.« Rada se šali, da ima zaradi košenja dva v enem – fitnes in solarij.

Osebni arhiv
Igralka Tina Gorenjak uživa v plodovih svojega vrta.

Za urejen vrt je treba trdo delati

Veselje in sprostitev med delom z zemljo in rastlinami je našel tudi televizijski voditelj Mario Galunič. Na Dolenjskem ima namreč hiško, ob njej pa vrtiček. Znan je po tem, da ima rad red in urejenost, in seveda si prizadeva, da je tudi vrt popolnoma urejen. »Dela je veliko, včasih ga sam ne morem opraviti in za pomoč prosim tiste, ki to znajo. Gojim namreč trajnice in po nasvete hodim k strokovnjakinji,« je povedal Mario, ki sicer zelenjave na vrtu ne goji. Pravi, da se mu je z vrtnarjenjem odprl nov svet; na vrtu ima okoli 30 različnih vrst trajnic, ki jih je treba obrezovati, vzgajati, in dela res nikoli ne zmanjka.

Osebni album
Mario Galunič ne vzgaja zelenjave, temveč trajnice.

Znana igralka in televizijska voditeljica Zvezdana Mlakar pa živi na 40 hektarjev velikem posestvu, kjer ima številne živali in tudi velik vrt, na katerem prideluje svojo zelenjavo. »Ko se jaz zaženem, me tudi vroče sonce komaj prepodi z vrta,« pravi. Trdo dela na svojem posestvu, celo tako trdo, da je zadnje poletje pokazala, kako so ji od dela na vrtu otekle roke, a to je ne zmoti, saj jo vrtičkanje napolni z obilico pozitivne energije.

Osebni arhiv
Zvezdana Mlakar trdo dela na svojem posestvu.