Burno življenje pevca Depeche Mode

Rokenrol zvezdnik, ki živi za izgrede

M. V.
10. 5. 2022, 20.46
Deli članek:

Obžalovanje je čudna beseda, je prepričan Dave Gahan. »Ne razmišljam več, kaj v svojem preteklem življenju obžalujem, niti ne potrebujem opravičil za odločitve, ki sem jih sprejel. Dobre ali slabe, vse so imele posledice,« je v intervjuju za Guardian dejal pevec Depeche Mode, ki je pravkar dopolnil šestdeset let.

Profimedia
Dave Gahan je praznoval šestdeseti rojstni dan – a se ne počuti toliko starega.

Pa bi mu lahko bilo žal za marsikaj, kar je doživel ali naredil v svoji več kot štiridesetletni karieri, ki jo je večinoma preživel na odrih z Depeche Mode, nekoč eno najbolj priljubljenih in dobičkonosnih skupin na svetu, ki je do danes prodala več kot sto milijonov albumov. Kar štirikrat je imel bližnje srečanje s smrtjo. Avgusta 1993 je poskušal narediti samomor (prerezal si je zapestji), nato pa je oktobra med koncertom v New Orleansu preživel blag infarkt, ki so ga povzročila mamila – bil je namreč zasvojen z heroinom. Leta 1996 se je predoziral z mešanico heroina in kokaina, zato ga je reševalcem komaj uspelo oživiti. V dveh minutah, ko mu srce ni bilo, je doživel zunajtelesno izkušnjo: »Najprej je bila popolna tema in občutek, da delam nekaj hudo narobe, nato pa sem videl samega sebe na tleh in kup ljudi, ki so se trudili okoli mene.« Ko je prišel k sebi, je odšel na zdravljenje in od takrat se mamil menda ne pritakne več. Četrto merjenje s smrtjo pa je povzročila diagnoza tumorja na mehurju leta 2009 – a premagal je tudi raka!

Problematičen mulc

Problematičen je bil že kot otrok. V srednji šoli ga je večkrat lovila policija, saj je šprical šolo, kradel avtomobile in z njimi dirkal naokoli, risal grafite, zganjal vandalizem … »Bil sem precej divji, rad sem čutil adrenalin,« prizna danes. Kar trikrat se je znašel pred sodiščem za mladoletne in dobil pogojno kazen, zaradi česar je moral vikende preživljati v popravnem domu. Rešila ga je, trdi, prav glasba. Leta 1980 se je pridružil Martinu Goru, Andyju Fletcherju in Vincu Clarku (ki pa je kmalu odšel) in ustanovili so skupino Depeche Mode. Nihče si takrat ni mislil, da bo ta angleški bend postal eden najvplivnejših v zgodovini glasbe, a že s prvim albumom Speak And Spell (in singlom Just Can't Get Enough) je kot pionir nove elektronske glasbe požel velik uspeh in svetovno slavo.

Rešilna bilka

Divji Dave je nenadoma postal ljubljenec publike. Bil je znan kot frajer s skoraj opolzkimi pozami, rokenrol zvezdnik, ki živi za izgrede. Kot je bila temačna glasba Depechev, je bilo temačno tudi njegovo življenje, ki so mu vladala mamila. »Zame se je takrat vse vrtelo le okoli zadevanja,« prizna danes, ko so veliki izgredi stvar preteklosti in živi precej umirjeno. »Moje življenje je blagoslovljeno. Kolikor se le da, uživam v tem, kar delam,« pravi Anglež, ki že petindvajset let živi v New Yorku. Glasba je seveda ostala, še vedno nastopa, a zadnja leta predvsem samostojno – konec lanskega leta je izdal tretji samostojni album Imposter. »Glasba je tista stalna stvar v mojem življenju, ki me opominja, da imam nekaj zares, zares rad.« In Depeche Mode? Skupina še vedno obstaja, čeprav je od zadnjega albuma in turneje minilo že skoraj pet let. »Takrat sem veliko razmišljal, da bi končali. Imeli smo odlične nastope, naredili super albume, to bo ostalo za vedno.« A do uradnega slovesa še ni prišlo, za zdaj je skupina v dremežu in morda se še kdaj vrne.

Ponosni oče

Profimedia
Z Jennifer Sklias je srečen že več kot dvajset let.

Ko je Dave prenehal z mamili, se je uredilo tudi njegovo zasebno življenje. Od leta 1999 je srečno poročen z Jennifer Sklias, s katero ima hčerko Stello Rose (22 let), posvojil pa je tudi njenega sina Jamesa iz prejšnjega zakona. Jen je že njegova tretja žena, pred tem je bil poročen z Joanne Fox, s katero ima sina Jacka (34 let), njegova druga žena pa je bila Teresa Conroy. Dave je predan oče in s ponosom govori o svojih otrocih, najbolj poseben odnos pa ima s hčerko Stello, ki jo imenuje »sijoči angel« in »zvezdica«. Stella sledi očetovim stopinjam, saj je tudi sama odlična pevka in študira glasbo, nastopa pa s skupino The Dead Language. »Ko sem jo prvič slišal peti, sem takoj vedel, da ima res poseben glas,« je ponosen. 

Profimedia
Hči Stella Rose je odlična pevka in gre po njegovih stopinjah.