Zdravstvene težave

Kraljice Elizabete ni bilo, bral je Charles

G.G./STA
10. 5. 2022, 14.48
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 14.57
Deli članek:

Britanski princ Charles je imel danes tradicionalni govor ob zasedanju novega parlamenta, ki ga je prebral v imenu matere, kraljice Elizabete II. Ta se zaradi zdravstvenih težav slovesnosti ni udeležila.

Profimedia
Kraljico je njen sin Charles.

73-letni princ Charles je imel prvič t.i. kraljičnih govor, ki ga je v zgornjem domu parlamenta, lordski zbornici, prebral v imenu kraljice Elizabete II. Ta v svojem nagovoru običajno prebere vladno izjavo vsakokratnega premierja. Monarhinja sicer dejansko nima vloge pri vodenju britanske vlade. Ob Charlesu, ki je sedel na veličastnem prestolu, je bila na majhni mizi postavljena bleščeča državna krona. Na slovesnosti sta bila navzoča tudi Charlesova soproga Camilla in kraljičin najstarejši vnuk, princ William

Elizabeta je udeležbo na današnji slovesnosti zaradi zdravstvenih težav odpovedala. 96-letna monarhinja še vedno občasno trpi zaradi težav z gibljivostjo in se je zato po posvetu s svojimi zdravniki odločila, da se ne bo udeležila slovesnosti ob začetku novega zasedanja parlamenta, so na predvečer dogodka sporočili iz Buckinghamske palače.

Princ Charles je v govoru, v katerem je predstavil zakonodajni program vlade, med prednostnimi nalogami vlade premierja Borisa Johnsona omenil "rast in krepitev gospodarstva ter pomoč družinam pri zniževanju življenjskih stroškov", poroča britanska mreža BBC. Vlada bo predložila energetski zakon, da bi zagotovila "prehod na cenejšo, čistejšo in varnejšo energijo", pri čemer si bo prizadevala "zaščititi gospodinjstva".

Charles je v govoru omenil tudi vprašanje migracij in kriminala. Vlada bo sprejela ukrepe, da bi preprečila nevarne in nezakonito prehode Rokavskega preliva. Spoprijela se bo tudi s kriminalnimi združbami in sprejela zakonodajo, ki bo policiji dala pooblastila, da "poskrbi za varne ulice". Omenil je tudi brexit, pri čemer je napovedal, da se bodo spremembe nadaljevale. Vlada si bo še naprej prizadevala izkoristiti priložnosti, ki jih prinaša odhod Združenega kraljestva iz EU, da bi podprla gospodarsko rast.

V govoru se je Charles dotaknil tudi vprašanja Severne Irske, kjer vlada v ospredje postavlja velikonočni sporazum, ki je po več desetletjih končal konflikt na Severnem Irskem.

Kraljica je v svoji 70-letni vladavini doslej na tem dogodku manjkala samo dvakrat, in sicer leta 1959 in 1963, ko je bila noseča.