Kraljeva družina

Princ Charles bo prvič nagovoril britanski parlament namesto kraljice

STA/M.U.
9. 5. 2022, 22.00
Posodobljeno: 9. 5. 2022, 22.06
Deli članek:

Britanska kraljica se zaradi težav z gibljivostjo letos ne bo udeležila slovesnosti ob začetku novega zasedanja parlamenta. To bo prvič po 59 letih.

Profimedia
Kraljica bo prvič po 59 letih zamudila tradicionalni dogodek.

96-letno monarhinjo še vedno tarejo težave z gibljivostjo in se zato po posvetu s svojimi zdravniki ne bo udeležila tradicionalne slovesnosti ob začetku novega zasedanja parlamenta, so na predvečer slovesnosti sporočili iz Buckinghamske palače.

Na torkovi slovesnosti bo v imenu kraljice govor, v katerem običajno predstavi prioritete vlade, prebral 73-letni Charles.

Cesarsko državno krono bodo še vedno prinesli v parlament, kraljičin prestol pa bo ostal prazen. Pred zbranimi poslanci naj bi sedeli princ Charles, Camilla in princ William.

Kraljica je v svoji 70-letni vladavini doslej na tem dogodku manjkala samo dvakrat, in sicer leta 1959 in 1963, ko je bila noseča.

Kraljica v svojem nagovoru običajno prebere vladno izjavo vsakokratnega premierja. Monarhinja sicer dejansko nima vloge pri vodenju britanske vlade.

V zadnjih letih so potekale prilagoditve državnega odprtja. Kraljica ni nosila težke cesarske državne krone ali svečanih oblačil, lani pa je bila slovesnost manjša zaradi omejitev Covida-19.

Poslance bo v torek nagovoril tudi premier Boris Johnson, kar bo njegov prvi nastop po porazu konservativcev na lokalnih volitvah v Angliji, Walesu in na Škotskem ter zmagi nacionalističnega Sinn Feina na Severnem Irskem.