Kdo sme na balkon?

Elizabeta odrezala Harrya, z Meghan bosta vseeno navzoča

G.G./STA
6. 5. 2022, 17.15
Posodobljeno: 6. 5. 2022, 17.21
Deli članek:

Skrhani odnosi na britanskem dvoru se kažejo tudi v razporeditvi gostov na praznovanju 70-letnice vladavine kraljice Elizabete II, ki 2. junija praznuje 97 rojstni dan.

Profimedia
Harry in Meghan bosta navzoča na drugih dogodkih ob praznovanju 70-letnice kraljičine vladavine.

"Po tehtnem razmisleku smo sklenili, da bo navzočnost na tradicionalnem pozdravu zastavi 2. junija omejena na njeno veličanstvo ter tiste člane kraljeve družine, ki v njenem imenu opravljajo javne dolžnosti," je povedal tiskovni predstavnik Buckinghamske palače. To pomeni, da vnuka britanske kraljice Elizabete II. Harryja, njegove soproge Meghan in kraljičinega sina Andrewa ne bo na balkonu Buckinghamske palače.

Le nekaj minut po sporočilu pa je Harry najavil, da se bosta z Meghan udeležila tradicionalnega pozdrava, zraven bosta tudi njun sin Archie, ki prav danes praznuje tretji rojstni dan, in enajst mesecev stara hčerka Lilibet

Harry sicer soprogo živi v ZDA, od kar se je leta 2020 odpovedal kraljevim dolžnostim. Princ Andrew pa kraljevih dolžnosti ne opravlja zaradi obtožb o spolni zlorabi.

Na balkonu naj bi bilo tako 18 članov družine, poleg kraljice med drugim še prestolonaslednik princ Charles s soprogo Camillo ter njegov sin William z družino.

Ob kraljičinem jubileju bodo na Otoku od 2. do 5. junija številne slovesnosti, ki se bodo začele s t. i. pozdravom zastavi, ko se kraljeva družina zbere na balkonu palače za ogled parade.

Tradicionalna slovesnost v začetku junija, s katero obeležijo tudi kraljičin rojstni dan, je sicer zadnji dve leti zaradi pandemije covida-19 odpadla.

96-letna Elizabeta, ki je 70-letnico vladanja imela že februarja, ima v zadnjem času nekaj težav z zdravjem, med drugim se je okužila s koronavirusom. Koliko slovesnosti ob praznovanju jubileja se bo osebno udeležila, bodo sporočili tik pred zdajci.