Intervju z July Jones

Glasbo te drzne in drugačne Slovenke vrtijo po vseh radijskih postajah na svetu

N.S.
28. 1. 2022, 20.15
Deli članek:

Zadnje dni se na veliko govori o mladi, drzni in izstopajoči pevki July Jones, Slovenki, ki sicer že leta živi in dela v tujini, letos pa bo nastopila tudi na Emi, slovenskem izboru za pesem Evrovizije. Za nas si je vzela čas in razkrila nekaj zanimivih podrobnosti o sebi, svojem življenju in svojih zavidljivih uspehih v svetu glasbe.

Frederick Wilkinson
July Jones, Slovenka, ki je zasijala v tujini, se z glasbo aktivno ukvarja že od svojega šestega leta.

July Jones, zelo zanimivo ime, izpeljanka iz Julije, kot vam je v resnici ime, kajne?

Ja, res je. V tujini je težko delovati z mojim izvirnim imenom Julija, saj so ga ljudje ves čas izgovarjali Guliga. (smeh) Ime July Jones sem izbrala zato, ker sem tudi rojena meseca julija; zdelo se mi je zelo kul in tudi najprimernejše ime, saj je to nekakšna angleška priredba mojega imena in sem ga že čisto posvojila.

Širša slovenska javnost vas morda še ne pozna, kako bi se jim na kratko predstavili?

Sem July Jones, tekstopiska, pevka in producentka. Delam predvsem za alt-pop glasbo in si prizadevam dvigniti glasbo na nove ravni. Z jazz glasbo sem začela v Sloveniji, ko sem bila stara šest let, v pop pa sem prešla pri 17 letih. Predvsem živim svoje sanje in za to trdo delam.

Že zelo zgodaj ste odšli v tujino, kajne?

Ja, pri rosnih 15 letih. Razlog je bilo šolanje v tujini, saj sem v srednji šoli dobila štipendijo za študij zadnjega letnika v ZDA, kjer sem študirala jazz. Potem sem opravila avdicijo na Berklee College of Music in prejela štipendijo za jazz šolo v Bostonu. Ko sem dopolnila 18 let, sem se odločila za selitev v London, saj sem želela raziskovati pop glasbo.

Osebni arhiv
July v družbi britanske zvezdnice, finalistke šova Rupaul's Drag Race in kraljice preobleke Bimini Bon Boulash

Glasba vas torej izpolnjuje oziroma – ali svoj posel sploh dojemate kot delo?

Res obožujem svoje delo, všeč mi je, da se lahko zbujam v tak dan in delam s tako neverjetnimi umetniki ter sem lahko kreativna v studiu. Všeč mi je, da je moje delo prepoznavno in predvajano na radijskih postajah po vsem svetu, to me izpolnjuje. Glasba je močno orodje in ne glede na to, od kod prihajaš, je mogočna, če to želiš.

Znani ste tudi po tem, da ste sodelovali s številnimi zvezdami. Katere so to in na kaj ste najbolj ponosni?

Zelo sem vesela in hvaležna, da lahko delam s temi umetniki; do zdaj sem napisala pesmi za Naughty Boy's, BTS (Bulletproof), Majo Keuc - Amayo (Trust Issues), Raiven (Kaos, njen celotni album REM), Zolito (Mad), Girli, Brooke Candy (novi singel), nove pesmi za Bimini, ki je zaslovela v šovu Rupaul’s Drag Race UK, in druge.

Omenili ste sodelovanje s trenutno najbolj popularno korejsko skupino BTS. Kako je sodelovanje nastalo?

Nekega popoldneva sem z nekaj svojimi prijatelji zelo sproščeno napisala pesem Bulletproof, jo poslala njihovi ekipi in potem malo pozabila na to. Nato pa so me poklicali na dan, ko naj bi izšel njihov album, in mi povedali, da je moja pesem na njem. Bila sem tako navdušena – in sem še danes, saj mi je ta pesem spremenila življenje kot tekstopiski in avtorici.

In prav ta pesem vam je prinesla nominacijo za najprestižnejso glasbeno nagrado grammy. Čestitke za ta uspeh …

Hvala! Ja, to je res neverjetna stvar. Mislim, da je pomembno imeti cilje pred seboj, in tudi grammy je eden od mojih ciljev. Nominacija za grammy zaradi sodelovanja s skupino BTS se mi zdi nadrealistična, a kot tekstopiska in avtorica upam, da bodo grammyji tudi del moje prihodnosti.

Te dni se intenzivno pripravljate na nastop na slovenskem izboru Ema. S kakšno pesmijo boste poskušali prepričati Slovenijo?

Natopila bom s pesmijo Girls Can Do Anything, ki govori o opolnomočenju žensk. Ker živim in delam v svetu, kjer me kot žensko veliko zatirajo, še posebno ker sem z Balkana in v glasbeni industriji, ni tako lahko, kot ljudje mislijo. Velikokrat ljudje v Veliki Britaniji pravijo, da smo vsi iz Vzhodne Evrope, in pričakujejo, da bomo bodisi njihova čistilka bodisi ljubica. Sovražim ta stereotip, zato sem to pesem napisala iz razočaranja. Ženske od koderkoli na svetu so tako inteligentne, tako neverjetna bitja. Pesem govori o tem, naj to počastimo in pokažemo tudi na zabavno in noro plat. Želim pokazati, da lahko ženske nosijo, kar hočejo, se izražajo, kakor hočejo, ter so na to ponosne.

Kaj pa bi vam pomenila zmaga na Emi in uvrstitev na Evrovizijo?

Zmaga na Emi bi mi dobesedno pomenila ves svet. Ljubim svojo državo in sem nanjo zelo ponosna. Vem, da me morda veliko ljudi sprva ne bo razumelo, vendar mislim, da lahko mladim prinesem nov glas. Pripravljam dober šov nastop, kjer bom potisnila glasbo do njenih meja, in mislim, da bi se to na Evroviziji res obrestovalo.

George Hodson
July je stara 23 let in se že lahko pohvali z nominacijo za grammyja.

Kako pa bi komentirali letošnjo konkurenco na Emi?

Mislim, da so vsi, ki nastopajo na Emi in Emi freš, res nadarjeni glasbeniki. Konkurenca je vsekakor huda, a poskušam ostati osredotočena na lasten nastop, da lahko naredim najboljše, kar lahko.

Zakaj je po vašem mnenju prav vaša pesem vredna zmage?

Mislim, da moja pesem kaže novo perspektivo in resnično predstavlja novo dobo glasbe ter žensk. Je pevska, privlačna, a hkrati ima prednost, ki jo Evrovizija vedno išče.

Delček pesmi smo že lahko slišali, kakšni pa so bili odzivi?

Zelo sem hvaležna vsem, ki so komentirali in podprli mojo pesem. Odziv na teh 30 sekund pesmi je bil res neverjeten, čeprav iskreno mislim, da teh 30 sekund pesmi sploh ne prikaže. Ta pesem ima toliko delov in elementov, ki se bodo pokazali, ko bom nastopila v prvem večeru Eme, 5. februarja.

Kako mislite, da vas bodo sprejeli Slovenci? Kaj bi jim sporočili?

Menim, da se bo moja ljubezen do Slovenije pokazala v mojem nastopu, zato upam, da mi bo država vrnila ljubezen!

Veljate za zelo drzno, ekstravagantno in vrhunsko vokalistko ter umetnico. Kako sami gledate na vse te oznake?

Najlepša hvala, vse jemljem kot komplimente. (smeh) Trdo delam za to, kar sem dosegla, zato sem ponosna na take oznake. Mislim, da se lahko samozavestno, a prijazno strinjam z vsemi. (smeh)

Kaj pa je tisto, kar si želite doseči, oziroma kako bi definirali svoje poslanstvo?

Želim pokazati, da si, ne glede na to, od kod prihajaš, lahko kdor hočeš in delaš, kar hočeš. Oditi v svet pri 15 letih ni bilo lahko, a je mogoče. Zato je moj cilj pokazati mladim z vsega sveta, da je vse mogoče. Želim biti vzor mlajši generaciji. Želim pokazati, da se lahko izražaš tako, kot si želiš, ljubiš, kogar hočeš, in si, kdor hočeš. Če to dosežem s svojim nastopom, dosežem vse, kar sem si zadala.