14. sezona Ribiča Pepeta

Jože Potrebuješ: "Glavne 'face' Ribiča Pepeta so otroci, ne Čuki"

Eva Jandl
21. 1. 2022, 05.50
Deli članek:

Ustanovni član skupine Čuki, ki s svojo glasbo navdušuje številne generacije že 33 let, Jože Potrebuješ, je tudi tisti, ki si je izmislil lik Ribiča Pepeta, s katerim otroci odraščajo že 14. sezono.

Fotim
Ribič Pepe in Čuki so v 14 sezonah oddaje ustvarili in zapeli številne otroške uspešnice.

Kmalu bo na sporedu že 300. epizoda oddaje Ribič Pepe, ki jo poznajo predvsem otroci. To pomeni 14 sezon. Kako je oddaja nastala?

Oddaja je nastala, ker smo Čuki takrat imeli pesem Mi gremo na morje, ki je postala prava otroška himna. Imeli smo veliko oboževalcev, ki so komaj čakali, da bomo spet napisali kakšno otroško pesem. Takrat sem sodeloval z akademskim slikarjem in glasbenikom, ki je včasih pri skupini Gu gu igral Igorja Ribiča. Takrat je sedel v pisarni in delal kataloge, jaz pa sem vedel, da je človek za oder. Sicer smo tudi družinski prijatelji, skupaj smo bili na počitnicah na Azurni obali. V lokalni trgovini sem opazil lutko ribiča. Poklical sem Igorja, mu narisal brke in mu rekel: 'Ti boš Ribič Pepe!' In tako se je začelo.

»V lokalni trgovini sem opazil lutko ribiča. Poklical sem Igorja, mu narisal brke in mu rekel: 'Ti boš Ribič Pepe!' In tako se je začelo.«

Ste se že prej zanimali za otroške oddaje?

Doma sem imel dve majhni punčki, svoji hčerki Petro in Evo, zato sem zelo pogrešal kakšno otroško oddajo na slovenskih televizijah, kjer nastopa domači lik, ki govori slovensko in ima našo tradicijo. Šel sem k uredniku otroškega programa, Milanu Deklevi, ki se je takoj navdušil. Mislili smo, da bo trajalo le eno sezono. Prva sezona je bila izjemno uspešna. Čuki smo ustvarili veliko uspešnic in zdaj smo že v 14. sezoni.

Kako pa ste našli Lucijo Ćirović?

Lucija Ćirović je zelo pomemben del oddaje. Igra vse lutke, in to od prve oddaje naprej. Preizkusili smo različne igralce, pa mi je žena rekla, da vidi v oddaji le njo. In res sem jo poklical. Prišla je k nam domov in pokazala sva ji lutke. Rekla sva ji: 'Ti boš en tečen otrok ob dobrodušnem Ribiču Pepetu. On je kot prijazen dedek, h kateremu spustiš svojega otroka.' Takoj je razumela, za kaj gre.

osebni arhiv
Čuki se čez mesec dni odpravljajo na snemanje nove pesmi, smo izvedeli.

Kako pa je s snemanjem med epidemijo? V oddaji nastopa veliko otrok.

V bistvu je tako: glavne »face« te oddaje nismo Čuki, niti Ribič Pepe, ampak otroci. Ko vidijo navdušenje drugih otrok na televiziji, kaj znajo narisati in zaplesati. Zmaga je zame takrat, ko otroci svet vidijo skozi oči otroka, ko se naučijo nečesa novega. Oddaja je tudi izobraževalna, zato zelo pazimo pri scenarijih. Lahko se pohvalim, da v 300 oddajah nismo prejeli niti ene resne pritožbe, kar je neverjetno, saj pri oddaji sodeluje kup ljudi, obdelujemo najrazličnejše teme. Vesel sem, da smo ustvarili tako močan lik. V tujini delajo takšne oddaje zelo načrtno, sam se s tem ukvarjam in spremljam, kaj se dogaja v tem segmentu na globalni ravni. Vse to vodijo velike korporacije, saj so tu milijoni.