spremembe na TV slovenija

Ana Tavčar je morala to ponižno sprejeti

Eva Jandl
16. 1. 2022, 20.04
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 08.58
Deli članek:

Pri gledalkah in gledalcih izjemno priljubljena voditeljica Ana Tavčar Pirkovič o novih televizijskih izzivih, o temah, ki jo zanimajo, in o prijateljstvu s sicer sodelavko Lorello Flego.

Osebni arhiv
Ana Tavčar

Bili ste ena bolj priljubljenih jutranjih voditeljic, zdaj pa ste dobili svojo oddajo. Je to takšna oddaja, ki ste si jo od nekdaj želeli? O čem bi radi govorili, ozaveščali?

Ana Tavčar Pirkovič je pred časom vodila serijo pogovornih oddaj z naslovom 12 odtenkov ljubezni v Televizijskem klubu, kjer je z različnimi sogovorniki skozi 12 oddaj raziskovala in spoznavala najrazličnejše oblike ljubezni. Oddaja je doživela veliko odmevnost, a so jo nehali predvajati. O tem je povedala: »Tudi jaz sem že doživela veliko sprememb, oddaja TV klub je bila odlična, ampak so jo ukinili. Ponižno sem sprejela to.«

Ne bi rekla svojo oddajo, ker je z menoj sovoditeljica in sourednica Lorella Flego. Lepo, kako se ženske zmoremo povezati med seboj brez zavisti, kajne? Poleg tega je vsaka oddaja pravzaprav oddaja RTV Slovenija, samo ustvarjalci se menjujemo. Veliko bolj sem za »svojo« oddajo doživljala denimo večerne ljubezenske »talk showe« Televizijski klub: 12 odtenkov ljubezni, kajti to oddajo sem vodila sama, pripravljala pa skoraj čisto samostojno in avtonomno. Oddaja Sobotno popoldne je nekakšno nadaljevanje jutranjega programa, vendar je po konceptu to, kar sem si od nekdaj prizadevala prinesti v ta prostor: estetiko, lepoto, kulturo bivanja, pozitivno psihologijo, osebno rast, spiritualnost, poudarjeno ženstvenost in na drugi strani izrazito moške paradigme. To mi je všeč, to me navdihuje in verjamem, da bomo uspeli z ekipo navdihniti tudi gledalke in gledalce!

Na TV Slovenija smo priča mnogim programskim in kadrovskim spremembam, kako jih doživljate sami?

Tudi jaz sem že doživela veliko sprememb, oddaja TV klub, ki sem jo omenila zgoraj, je bila odlična, ampak so jo ukinili. Ponižno sem sprejela to. Na tej točki pa so do mene prišle spremembe, lepe spremembe, ki mi omogočajo nadaljevanje kreativnosti. Ta bi morda bila pod velikim vprašajem, če bi ostala na mestu, kajti v skoraj 13 letih na jutranjem programu sem oddaji dala vse, kar sem lahko. Več ne znam.

Sta z Lorello Flego že dolgo prijateljici? Se morda spominjate, kaj vaju je zbližalo, da ste začutili kot prijateljici?

Spomnim se, da je Lorella prvič prišla v jutranji program na dan, ko sem vodila jaz, čakala in sprejela sem jo odprtih rok. Ona pa je pričakovala vse prej kot to. Čez čas mi je povedala, da je napisala kolumno o tem, in me poimenovala »svetlolasi angel«. To me je tako ganilo. Potem pa sva začeli počasi snovati skupne rubrike, dolgo sva imeli samo eno krajšo svetovalno rubriko. Ker pa so se gledalci izjemno odzivali, sva nizali vse več rubrik. No, potem se je to spremenilo v celo uro skupnega programa in zdaj je ta del »odpotoval« z jutra na popoldne. Tako zelo naravno se mi vse to zdi. Hkrati z oddajami pa se je postopoma in počasi gradilo najino prijateljstvo.