Črna ovca

Princa Charles in William tlakovala pot Andrewovemu padcu v nemilost

R.T.
15. 1. 2022, 10.06
Posodobljeno: 15. 1. 2022, 10.10
Deli članek:

Nakano je skoval princ Charles. Ko je dobil sinovo podporo, sta šla pred kraljico.

Profimedia
Princa Andrew in Charles

Princ Charles se je nameraval kraljičinega najljubšega sina odkrižati, še preden se je o tem posvetoval s sinom Williamom, ki ga je pri tem podprl.

Prestolonaslednika sta britanski kraljici Elizabeti II. dala vedeti, da se morajo zaradi škode, ki so jo njihovi družini povzročile obtožbe o spolni zlorabi, »znebiti« princa Andrewa.

Valižanski princ naj bi nakano skoval med prazniki, potem ko je sprevidel, da je njegovemu bratu zmanjkalo manevrskega prostora. Vojaški nazivi, pokroviteljstva, naziv kraljeva visokost … ostati mora brez vsega.

Ko sta se Charles in William sporazumela, sta stopila pred kraljico – kot se je izkazalo, je sama bila istih misli, odločitev pa naj bi sprejela s težkim srcem. Ko je bila njegova usoda odločena, sta ga sorojenca Ana in Edward prejšnji teden obiskala in ga obvestila, kaj ga čaka. V četrtek je kraljica uresničila svojo namero.

61-letnik je tako ostal brez podpore svoje družine. Andrew sicer ostaja vojvoda yorški, njegova bivša soproga Sarah Ferguson pa vojvodinja.