Princ Charles se je nameraval kraljičinega najljubšega sina odkrižati, še preden se je o tem posvetoval s sinom Williamom, ki ga je pri tem podprl.

Prestolonaslednika sta britanski kraljici Elizabeti II. dala vedeti, da se morajo zaradi škode, ki so jo njihovi družini povzročile obtožbe o spolni zlorabi, »znebiti« princa Andrewa.

Valižanski princ naj bi nakano skoval med prazniki, potem ko je sprevidel, da je njegovemu bratu zmanjkalo manevrskega prostora. Vojaški nazivi, pokroviteljstva, naziv kraljeva visokost … ostati mora brez vsega.

Ko sta se Charles in William sporazumela, sta stopila pred kraljico – kot se je izkazalo, je sama bila istih misli, odločitev pa naj bi sprejela s težkim srcem. Ko je bila njegova usoda odločena, sta ga sorojenca Ana in Edward prejšnji teden obiskala in ga obvestila, kaj ga čaka. V četrtek je kraljica uresničila svojo namero.

61-letnik je tako ostal brez podpore svoje družine. Andrew sicer ostaja vojvoda yorški, njegova bivša soproga Sarah Ferguson pa vojvodinja.