Jan Ravnik

Slovenski plesalec, ki je očaral Mariah Carey

D.D./revija Lady
22. 1. 2022, 07.12
Deli članek:

Jan Ravnik je še en slovenski plesalec, ki si je ustvaril kariero v Hollywoodu. Po letih prizadevanj, da se približa najboljšim na svetu, so njegov talent le opazili v deželi, kjer se uresničujejo sanje. Los Angeles je postal njegov drugi dom, nastopi z divami, kakršni sta Paula Abdul in Mariah Carey, pa stalnica na njegovem seznamu obveznosti. Seznanil nas je s tem, kako poteka življenje vrhunskega plesalca in kaj vse je potrebno, da bi vas angažirala najbolj slavna imena v industriji popularne glasbe.

Osebni arhiv
Jana Ravnika zaradi lepega videza vabijo tudi v manekenske vode.

Jan Ravnik se je pri šestih letih prvič spoznal z aktivnostjo, ki ga je popeljala med zvezde. Z zahtevnostjo treninga pa se je zbližal pri osmih letih in hitro začutil, da ga ponese v drugo dimenzijo, ko obuje plesne čevlje. »Takoj sem začel trdo trenirati in tekmovati. Ples je čisto organsko pristal na prvem mestu moje vrednostne lestvice in nisem se rabil siliti, da bi ga vzljubil. Nobenega napora nisem čutil, čeprav sem na parketu preživel ure in ure. Bil sem rojen za to in temu primerno nikoli nisem imel plana B za nadaljnje življenje. Vse sem podredil izrazni umetnosti, česar ne obžalujem,« pripoveduje zdaj 26 letni Jan, ki pa je imel ves čas podporo družine.

Mama ga je bodrila

»Sploh moja mami je bila vedno ob meni, saj je bila pripravljena marsikaj žrtvovati, da bi mi lahko pomagala uresničiti zadane cilje. Videla je iskre v mojih očeh in gorečo željo po tem, da mi uspe opozoriti nase. Zelo živ je spomin na avdicijo Briana Friedmana, enega najbolj priznanih koreografov, ki je v Londonu izbiral ekipo za angleški X Factor. Še dan prej sem plesal v slovenski oddaji Talenti in sanjalo se mi ni, kako bom prišel na Otok. Mami me je bodrila, da moram iti, čakala me je pred televizijo v Ljubljani, da končam s snemanjem, me odpeljala na Brnik in skoraj sem zamudil let. Naposled sem le prispel v London, a žal nisem imel prenočišča, zato sem zaspal kar na letališču, ko me je nenadoma prebudila varnostnikova brca in ostre besede, da tam ne smem spati. Ob petih zjutraj sem šel na avtobus v upanju, da bom le našel studio, kjer se je odvijala avdicija za Bruna Marsa. Prva moja res velika priložnost, da zaplešem za zvezdnika svetovnega kova. Ni mi uspelo in osredotočil sem se na naslednji dan, ko me je čakala nova preizkušnja za omenjeni X Factor. Ne vem, kaj mi je bilo, ampak plesal sem kot še nikoli prej. Moj potencial sta opazila dva pomembna koreografa in začeli so me klicati na avdicije za odmevne projekte, kar so želje vsakega plesalca,« se spominja obdobja, ko se je pri dvajsetih začel spogledovati s tujino in graditi mednarodno kariero.

Zvezde mu zaupajo

Vedno ga je gnalo iz Slovenije, ker je bila to edina možnost, da postane profesionalni plesalec. »Samo garaški pristop in osredotočenost te lahko pripeljeta med najboljše. Amerika je najvišje na seznamu plesnih ustvarjalcev in začutil sem, da bo postala moj drugi dom. Po Londonu sem se odpravil v New York, kjer mi je bilo vse preveč kaotično in me je precej izčrpalo. Pravo nasprotje pa je bil Los Angeles, zato ne preseneča, da je bila to ljubezen na prvi pogled. Potem, ko sem dobil delovno vizo, sem se preselil v mesto angelov. Tukaj sem zdaj že četrto leto in sodelujem z izjemnimi umetniki. Plesal sem za Bruna Marsa, česar mi v Londonu ni uspelo, toda v drugo so me le potrdili, čeprav sem se znašel v še večji konkurenci vrhunskih plesalcev. Večkrat sem nastopal z legendarno Paulo Abdul, med drugim na Billboard Music Awards, pa tudi z Lewisom Capaldijem in Deanom Lewisom našteva zveneča imena, nato pa nam opiše posebno izkušnjo.

»Pred štirimi meseci sem dobil povabilo na avdicijo zaprtega tipa, kamor lahko pridejo samo poklicani plesalci. Bilo nas je šesto in iskali so pet fantov za Katy Perry. Zanjo sem si od nekdaj želel plesati, saj velja za eno najbolj prijaznih. Kljub izjemni konkurenci sem prišel v najožji krog. Sicer se sliši tako zelo bleščeče, ampak realnost je precej drugačna. Avdicija je bila v Las Vegasu, kamor sem se vozil pet ur, se preoblekel v bližnjem lokalu, si tam umil zobe in cel dan čakal, da pridem na vrsto. Vendar je bilo vredno vsakega napora, še posebej, ker so me potrdili. Srečal sem se s Katy osebno, vse je bilo v najlepšem redu, dokler nisem dobil pogodbe za tri leta, torej ogromne odskočne deske za stopničko višje. Žal je bilo v njej kar nekaj nesprejemljivih pogojev, med drugim tudi ta, da bi se moral odpovedati vsem drugim projektom in biti tri leta rezident njenega šova v igralniški meki. Sledil sem srcu ter na koncu zavrnil ponudbo. Nekateri plesalci so mi rekli, da nisem pri pravi, saj me je osebno izbrala, ampak prepričan sem, da me čaka še veliko priložnosti in bom zaplesal ob njej na kakšnem festivalu ali koncertu. Hitro zatem so se mi odprla druga vrata in znašel sem se v ekipi za Mariah Carey ne skriva trdo prigaranega navdušenja.

Priložnost tudi med epidemijo

Kljub odmevnim sodelovanjem, med katere prišteva tudi sodelovanje s Paulo Abdul, se trudi ostati na realnih tleh. »Marsikdaj se sliši, kako ljudem zrastejo perutnice v tej zabavni industriji, zato brzdam svoj ego. Vesel in ponižen sem, da veliko delam. Celo med covidom, ko je morala večina plesalcev domov, sem dobil priložnost, da nastopam v prvi sezoni novega šova Alter Ego na televiziji Fox,« nas seznani vrhunski plesalec, ki smo ga ujeli v kanadskem Calgaryu, kjer je poučeval bodoče plesne virtuoze. Ob tem pa ni pozabil na svojo domovino, kamor pošilja najlepše pozdrave in nam želi, da bi si s plesom popestrili čim več trenutkov v našem življenju.