VZHAJAJOČA ZVEZDA

Timon Šturbej gre na Berlinale

M. V.
13. 1. 2022, 09.37
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 09.40
Deli članek:

Je eden od desetih izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde.

Urša Premik
Timon Šturbej

Danes je European Film Promotion, ob petindvajsetem jubileju programa, razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars) - med njimi je tudi slovenski igralec Timon Šturbej! Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem 2022 predstavili na 72. Berlinalu, ki bo letos potekal med 10. in 20. februarjem, vrhunec dogodka bo podelitev nagrad v palači Berlinale Palast, v ponedeljek, 14. februarja, kjer bodo vsi igralci prejeli nagrado Evropske vzhajajoče zvezde.

Timon je sin igralca Branka Šturbeja (oba sta zaposlena v SNG Drama Ljubljana, kjer pravkar nastopata v skupni predstavi Jacques in njegov gospodar), gledalci smo ga spoznali v seriji Reka ljubezni in filmu Posledice, za katerega je leta 2018 prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo.

Mednarodna žirija, ki ga je uvrstila med Vzhajajoče zvezde, je o njem zapisala: »Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre.«

Timon je že tretja naša vzhajajoča zvezda, ki se je uvrstila med deseterico najbolj obetavnih evropskih igralcev po presoji žirije: leta 2013 je v Berlinu nastopil igralec Jure Henigman, leta 2017 pa igralka Maruša Majer. Pred njimi so izjemno kakovost slovenskih igralcev ponesli v svet še igralec Marko Mandić in igralki Aleksandra Balmazović ter Iva Krajnc.