Ljubica Mlinar

Voditeljici se zdi prav, da otroka vesta, zakaj mami zjutraj ni z njima

Marjana Vovk
12. 1. 2022, 20.52
Deli članek:

Da ima rada red, pospravljanje in naravo, smo že vedeli, zdaj pa jo počasi spoznavamo še intimneje, saj se je z novim letom iz novinarke prelevila v voditeljico nacionalkine jutranje oddaje. Popoldneve pa ji zapolnjujeta čudovita sinova.

Osebni arhiv
Je velika športna navdušenka, ki redno trenira.

Adrian Pregelj
Ljubica Mlinar se je s kamerami srečala že kot najstniška plesalka in se nato odločila za študij novinarstva.

Zakaj ste se odločili za študij novinarstva?

Pritegnil me je opis izobraževanja na fakulteti, predmetnik in navsezadnje tudi delo novinarja. Kot plesalka sem imela kar nekaj izkušenj pred kamero in nastopanjem. V vlogi novinarke pa je to povsem nekaj drugega – raziskovati, preverjati in pripravljati prispevke. Ja, televizija ima svoj čar, in priznam, da mi je zlezla pod kožo.

Če se prav spomnim, ste kariero začeli z glasbenimi oddajami in žrebali Loto?

Začela sem na manjši televiziji kot voditeljica glasbene oddaje. S TV Slovenijo sem imela že zgodaj lepe izkušnje, saj sem kot plesalka sodelovala v nedeljski razvedrilni oddaji Spet doma. Srečo sem delila med žrebanji Lota, in tudi to je bilo lepo obdobje. V času študija novinarstva na Fakulteti za družbene vede pa sem prišla v informativni program TV Slovenija, kjer sem se ogromno naučila. Hvaležna sem za te izkušnje, kajti tukaj sem spoznala, kaj pomeni delo novinarja, koliko truda je vloženega in kako je pomembna ekipa sodelavcev, ki oddajo pripravlja.

Včasih ste torej trenirali ples – še kdaj zaplešete?

To je bila moja velika ljubezen, s soplesalci smo bili kot družina. Zelo smo se povezali in skupaj preživeli veliko lepega. Želja po plesu še vedno traja in poleg tega, da kdaj zaplešem doma, se rada na dobro glasbo zavrtim tudi v družbi prijateljev.

Letos ste postali voditeljica oddaje Dobro jutro, pri kateri ste sodelovali šest let. So se jutra zelo spremenila?

Z vodenjem oddaje se moja jutra niso kaj dosti spremenila – zgodaj zazvoni budilka in uživam v jutranjih urah in delu.

Ste jutranja oseba, ne zaspanka?

Vedno sem bila jutranja ptica, zaspanka pa ob večerih, ker je pester dan naredil svoje. (smeh)

osebni arhiv
Ljubica pravi, da si rada vzame čas zase.

Kako drugačno je zdaj vaše delo? Boste pogrešali terensko novinarstvo?

Kot redaktorica oddaje Dobro jutro sem že prej vsebinsko pripravljala oddaje, se dogovarjala z gosti glede sodelovanja, pisala iztočnice, urejala plan. To ostaja enako. In ne, tudi novinarstva kot takega ne bom pogrešala, ker bom ob sredah na terenu. Bomo še vrtnarili! Tudi Redoljubica je še vedno tukaj! Zelo rada pospravljam in tudi to veselje bo še vedno v ponedeljkovi oddaji kot rubrika Nasveti za dom, kjer bomo še kakšno stvar zložili ali pospravili.

Pred kamerami v živo stojite že nekaj časa. Nam zaupate kakšno zabavno anekdoto, ki se je zgodila?

Same pozitivne izkušnje. Se je pa že zgodilo, da smo s sogovornikom vse pripravili za snemanje v živo, potem pa je zmanjkalo signala. Ne glede na vse smo hitro posneli vklop in dobesedno »oddrveli« na točko, kjer je bil močnejši signal, da smo posneti vklop poslali v Ljubljano. Dober občutek je bil, ko sem potem videla, da se predvaja na televiziji.

Ste tudi mamica dveh sinov, eden je star devet let, drugi tri in pol leta. Kako usklajujete kariero in družino?

Z nekaj prilagajanja. Imam srečo, da z varstvom pomagajo tudi stari starši. Potrudim se, če že ne utegnem biti zjutraj z njima, da smo skupaj preostanek dneva.

Vas otroka gledata po televiziji?

Ujameta me in prav se mi zdi, da vesta, kam mami hodi tako zgodaj in zakaj me zjutraj ni z njima. Dobra stran televizije pa je, da me lahko vidita.

Adrian Pregelj/RTV
S sovoditeljem Boštjanom Romihom

Imate še kakšne hobije?

Uf, veliko jih je. Poleg tega, da hodim na telovadbo, si rada vzamem čas zase, grem na sprehod, kolesarim, rada pečem in kuham, vrtnarim, barvam, rišem, perem, likam – ja, tudi to je hobi, ker ko enkrat spremenimo miselnost, je tudi pospravljanje zabavno.