Devet let brez ljubim te

Tina in Tanja o (ne)srečni samskosti

Alenka Sivka / Revija Zarja Jana
8. 1. 2022, 15.30
Deli članek:

Predstava Večno samska, ki sta jo skupaj napisali Tina Gorenjak in Tanja Kocman, je duhovita, a tudi polna grenkih resnic. Koliko pametnih, duhovitih, zabavnih, razgledanih žensk danes ne najde primernega partnerja?

Dejan Nikolič
Tanja: »Vagina izbira po drugem ključu kot srce. Jo kar krivim za mnogo spodrsljajev.«

In nasprotno, seveda. A ženske si o tem upamo govoriti. In se smejati na svoj račun. Tina prizna, da ji kar nekaj let samskosti ni bilo do smeha, potem pa je svojo življenjsko zgodbo pretvorila v komedijo in ji je bilo lažje. To je bila njena terapija. Tanja ji je pri tem nesebično pomagala, saj ima tudi sama za sabo vrsto neuspešnih zvez. Pravi moški, kje ste?

Kako sta skupaj ustvarjali predstavo Večno samska?

Tina: Če si sorodna duša, gre z lahkoto. (smeh) S Tanjo se poznava mnogo let, delali sva predstavo, stand up nastope, vodili Emo ... Imava se zelo radi. Po sedmih letih samskosti in silne žalosti sem si rekla, da bom to svojo zgodbo prelila v predstavo in humor. A ker je to težka in intimna tema, sem poklicala Tanjo, in že prvič, ko sva se začeli pogovarjati o najinih izkušnjah, je kar letelo na kup. Vse bolj sva se zabavali, smejali, dopolnjevali ... Tako gre pri naju vsak pogovor. Odpirali sva druga drugi humorno čakro na to tragično temo. (smeh) Predstava večinoma temelji na mojih izkušnjah, notri pa je ogromno Tanjinega nepogrešljivega humorja, pa tudi njenih zgodb.

Tanja: Ko s Tino spoznavava, koliko je nama podobnih žensk, saj se odzivajo na predstavo, vidiva, da se te teme vsi nekako bojijo. Ko da smo samski okuženi, ko da je z nami nekaj narobe. Saj ne rečem, da ni. (smeh obeh)

Tina: Nič ni narobe z nami. 

Pa sta si odgovorili na vprašanje, zakaj sta samski? Se moški bojijo pametnih žensk?

Tanja: Tu je več faktorjev, ki segajo zelo globoko, od vzorcev, ki jih imaš in živiš, do tega, da se moški res marsičesa bojijo. Pri meni je kriv vzorec, da si izberem, kar si pač izberem.

Tina: V predstavi govoriva tudi o tem, da res ne znava izbirati moških.

Kaj pa tisti del: on sicer pije, a jaz ga bom rešila, spremenila?

Tanja: Midve s Tino imava res tako malo dela, da potrebujeva projekte tudi na tem področju. (smeh obeh)

Moški so projekti in ženske »delamo na njih«?

Tina: Midve nič več. Tega sva se pa naučili. Iz izkušenj. Jaz sem potrebovala skoraj 50 let. Zakaj pa ne bi bila jaz za koga »projekt« in bi se nekdo ukvarjal z mano? Res pa je, da sem, odkar iščem moškega, ki ne bi bil projekt, že devet let samska. (smeh) Pa tako sva nekomplicirani, s Tanjo sva res nezahtevni za uporabo.

Je samskost tako grozno žalostna? Prinaša tudi veliko svobodo.

Tina: Po eni strani je gotovo svoboda, po drugi strani pa sem že vse življenje sama za vse, skrbim za svojo kariero, otroka, denar, hišo, vrt, avto ... Kako bi mi bilo lepo, če bi vsaj včasih kdo poskrbel zame ... Svoje življenje sem vseskozi vozila sama. Pa sem potrebovala kdaj kakšno oporo, in ker je ni bilo, sem bila izčrpana, utrujena, žalostna. Da bi mi kdo rekel: »Vse bo v redu. Bom jaz poskrbel za to.« Kar na jok mi gre, ko to govorim. Tolikokrat sem bila zlomljena, tudi moja bolezen je prišla v veliki meri zaradi tega. Seveda sem imela vedno veliko oporo v starših. A tragično se mi zdi tudi zavedanje, da že devet let nisem nikomur rekla ljubim te, niti nisem slišala od drugega teh dveh besed. In to je grozno. Toda humor definitivno pomaga. Zdaj vidim tudi pozitivne strani samskosti.

Sta dali v predstavo vse vajine izkušnje?

Tanja: Ko bo napisana predstava Večno samska, deseti del, bo morda vse notri. (smeh) O moji samskosti pa morda tole: ljudje radi delimo stvari. Jaz sem si, na primer, želela deliti svoje uspehe. Kadar mi je kaj uspelo, pa ni bilo nikogar, s katerim bi to delila. Upanje, da bom spoznala nekoga, s katerim bom delila, še vedno ostaja. Da bo nekdo ponosen name. To bi imela, to bi potrebovala.

Tina: Ampak precej ljudi ima partnerje, ki jih ne podpirajo. Ki so morda ljubosumni na uspeh drugega.

Sta potem vidve izbirčni? Verjetno ne bi bili kar z vsakim!

Tanja: Če bi pokazala šablono vseh moških, s katerimi sem se ukvarjala, bi bila daleč od izbirčne. A seveda ti ne prija vsak. Srce in vagina hočeta zelo specifične stvari, treba se je prilagoditi. (smeh) Nisem izbirčna, a vseeno prebiram.

Tina: Ugotavljali sva, da za naju tudi zunanjost ni bila nikoli zelo pomembna, čeprav ljudje tega ne verjamejo. Uh, če bi videli vse moje nekdanje partnerje, bi se lahko o tem prepričali. (smeh)

Tanja, koliko pa ima vagina besede pri izbiri partnerja, če ste jo že omenili?

Tanja: Vagina izbira po drugem ključu kot srce. Tega si še sama ne znam pojasniti. Tako da jo kar krivim za mnogo spodrsljajev.

Tina (smeh): Moram priznati, da me ne zgornja ne spodnja energija ne zmedeta več tako kot včasih. Zdaj končno vem, česa nočem. In kaj si želim.

Kakšnih moških torej nočemo? Izbiramo vedno ene in iste, po istem vzorcu, ne?

Tina: Če si vse življenje izbirala ego manijake, ob naslednjem veš, da ga ne smeš več.

Tanja: Že leta živim isti vzorec. Ko ga bom prekinila, vama javim. (smeh)

Je treba zaradi tega k psihologom, psihiatrom?

Tanja: Res sem šla k psihologinji ter ji povedala in pojasnila vse, in na koncu mi je rekla, da mi je itak vse jasno. Saj ni problem v tem, da mi ne bi bilo jasno, samo ukrepati ne znam. Mislim, da se moraš pogovarjati sam s sabo. Veliko smo že dale skozi. Treba se je zavedati, kaj počneš, si »porihtati« glavo. Nisem še čisto tam, sem pa bliže.

Tina: Tudi jaz sem bila pri psihologu, pred mnogo leti, in mi je rekel, da tako odlične samodiagnoze pa še ni slišal. Mislim, da sem prišla do nekih sprememb vzorcev. Zaradi bolezni sem začela meditirati, prišla sem v stik s sabo, zavestno sem šla skozi to, česa ne želim, in zdaj bolj vem, kaj si res želim. Bolj sem pozorna na stvari. Res pa je tudi, da odkar sem bolj pozorna, sem tudi samska. (smeh)

Tanja: Ko spoznam koga novega, mi takoj zabrnijo alarmi, ki prepoznajo stare vzorce, in ustavim zadevo.

Koliko je pomembna ljubezen do sebe?

Tanja: To je zelo pomembno, vsi odnosi izvirajo iz tega odnosa, odnosa s samim sabo.

Tina: Ženske smo zelo nagnjene k temu, da najprej obtožimo sebe: »Kaj je narobe z mano!?« Četudi jim moški delajo zelo čudne, napačne stvari. Zato je pomembno govoriti o teh stvareh.

Decembra vsi govorijo, kako se je treba družiti z družinami, in kdor je samski, se lahko ob tem zelo slabo počuti.

Tanja: Z decembrom sem obsedena, takrat imam rojstni dan, to je najbolj magičen čas leta. Decembra se počutim najmanj sama. Vzamem si čas za mamo, prijatelje in uživam. 

Tina: Decembra po navadi veliko delam in mi to kar prav pride. Za božič sem s starši, na silvestrovo s prijatelji. Samski ljudje se gotovo bolj posvečamo prijateljem kot drugi. Srčno smo povezani, zato mi decembra ni nič hudo.

Zdravnica Sanela Banović pravi, da človek za čustveno zdravje potrebuje sedem objemov na dan. Kako priti do njih, če si samski?

Tanja: Jaz objemam naključne mimoidoče, če je treba! (smeh) Pa z mojim psom se veliko objemam, on me ima res rad.

Tina: Jaz se veliko objemam s prijatelji, vsi smo veliki objemalčki.

Kakšne moške si želimo samske ženske? Sanjski moški v treh točkah …

Tanja: Da ima zobe. In lase. (smeh) Pa da štima komunikacija, da ima smisel za humor. In da ima rad živali ter posledično mene. (smeh)

Čeprav ima zadnjo besedo vendarle vagina?

Tanja: Zdaj jo bom začela zapirati. Ne bo me več motila! (smeh) Pod ključ bo šla. Ne bo imela pravice do glasovanja.

Tina: Ne, ne, ne. Ko se približuješ menopavzi, postane pomembno, kaj ti šepeta vagina. (smeh) Jaz si želim izkoristiti vsa dobra leta, ki so mi preostala za tovrstne aktivnosti. Želim si živeti na polno tudi na tem področju. Smisel za humor je odločilen, to, da se smejiš skupaj. Da ti je lahkotno z nekom, da lahko dihaš, se ne dušiš. In ko se spomnim, kaj vse sem dajala skozi sama, brez partnerja, si rečem, da sem velika faca. In sem ponosna nase. Če pa si z nekom, je dobro, da se imaš dobro, da imaš kolikor toliko podobne interese in podobne vrednote. Slednje je izrazito pomembno, bolj ko si si podoben, lepša je dvojina.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Jana.