Intervju

Minulo leto je tudi Ani Praznik pustilo nekaj posledic in ran

Eva Jandl
25. 11. 2021, 19.32
Deli članek:

Srčna Ana Praznik nam je razkrila, kako se je lotila spopadanja s stresom in katere tehnike sproščanja uporablja.

POP TV
Delovna Akcija, Ana Praznik.

Ana, ponekod že okrašujejo; je tudi vas že zgrabila praznična mrzlica? Imate radi decembrske praznike?

Zelo rada imam decembrske praznike in priznam, da me je letos že sredi novembra zgrabilo vzdušje. Zato sva z Otjo izdelovali različne okraske. Naša smrečica je vsako leto malce drugačna. Bolj dopolnjena. Imamo namreč kovinsko ogrodje v obliki smreke, in potem okraske izdelamo sami. Vsako leto kakšnega dodamo in tako iz leta v leto polnimo svojo smreko. Pa še fino je, saj z Otjo preživljava kakovosten skupen čas, se pogovarjava, sva ustvarjalni, zato je to za vse zmagovalna situacija. (smeh)

Kakšno leto je za vami, kako se ga boste spominjali? Se je zgodilo kaj posebnega, kar si boste zlasti zapomnili?

Leto 2021 je bilo zame predvsem namenjeno odkrivanju sebe. Poglobila sem se vase, se spoznala na nivojih, ki so mi bili pred tem tuji. Začela sem se učiti tudi učinkovitih tehnik sproščanja in premagovanja stresa, in moram iskreno povedati, da so učinki fenomenalni. Prvo koronsko leto, torej 2020, je tudi na meni pustilo nekaj posledic, nekaj ran, ki sem jih letos zacelila. Zelo umirjeno leto je za mano. No, vsaj polovica.

Osebni arhiv
Ana med meditiranjem.

Kakšne so te tehnike sproščanja?

Dihanje je zagotovo prvo orodje, sem mu pa dodala še nekaj tehnik sproščanja. Recimo meditacija in čuječnost. Udeležila sem se tečaja, kjer sem spoznala kar nekaj uporabnih orodij, kako se spopasti s stresom in s svojimi mislimi, za katere vemo, da niso vedno samo pozitivne. Seveda stremim k pozitivnemu razmišljanju. Po naravi sem človek, ki kozarec vidi napol poln, vendar se tudi sama, tako kot mnogi, znajdem v vrtincu svojih misli. In super je, da poznaš katero od tehnik, kako se z mislimi spopasti. Delo na sebi je po mojem mnenju najboljše vložen čas.

Osebni arhiv
Ana s hčerko Otjo.

Ste tudi mama deklici. Kaj vas v materinstvu najbolj navdušuje?

Otja je živahna, zvedava petletnica, ki se ne zadovolji z odgovorom »zato«. Tako sem v tem času kar dobro razvila razlagalne sposobnosti, in če bi se igrali activity, bi verjetno »razturala«. (smeh) Sicer pa je materinstvo nekaj, na kar te ne more nihče pripraviti. In verjamem, da je ne glede na to, koliko otrok imaš, vedno znova kaj, kar te preseneti, navduši in šokira. Fascinantno se mi zdi, kakšen vpliv imaš pravzaprav na otroka. On je nepopisan list papirja in od tebe je odvisno, kako se bo knjiga spisala. Da torej predaš prave vrednote. To lahko narediš samo z dejanji. To je edino, kar pri otrocih šteje. Ne besede, pač pa dejanja.