Rok Lunaček

»Domoljubnih pesmi je veliko, a malo jih ostane«

Eva Jandl
21. 11. 2021, 07.55
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 07.58
Deli članek:

Klepetali smo z Rokom Lunačkom, frontmanom skupine Flirt/Flirrt in vodjo kantavtorskega projekta Rok Lunaček in Rokovnjači ter piscem številnih uspešnic za glasbenike. Ali je zdaj res čas za domoljubne pesmi?

Revija Zvezde Lady
Rok Lunaček pravi, da pesmi nastanejo spontano, spontanost pa je običajno v kontekstu časa.

Kot kantavtor napovedujete tri nove pesmi, pokazali pa ste tudi, da zelo lepo rišete.

Že naslednji teden bom objavil prvo pesem in nato še dve, zaradi trenutne situacije se je vse malo prestavilo. Da, rišem, kot tudi moj bratranec Izar Lunaček, ki je danes eden bolj znanih ilustratorjev. Skupaj sva se učila risanja v mladosti, vendar sem jaz potem odšel v glasbo. Decembra bo izšla še ena smešna pesem, ki jo bo spremljala risanka, eden izmed likov je kavboj, sta pa zraven še indijanec in konjiček. Ne vem še natančno, kako bo, bodo pa moji risančki.

Znani ste tudi kot pevec skupine Flirrt, nastopi so zdaj odpovedani?

Kot vsi zdaj čakamo in smo »na off«.

Ste zelo produktiven avtor, pišete besedila za druge glasbenike. Nazadnje ste napisali pesem Moja dolina, ima ta pesem kakšno zgodbo?

Res veliko pišem. Glede zadnje pesmi lahko povem eno zgodbo. Veliko pesmi sem napisal, ene so mi bolj, ene manj ljube, a vse imam na svoj način rad. In prav pesem Moja dolina – čeprav načeloma nisem poslušalec tovrstnih pesmi – je res nastala spontano.

Imate radi domoljubne pesmi?

Imam. Veliko jih je, a tiste, ki ostanejo, teh je malo – na primer Za prijatelje in Slovenskega naroda sin. Skladba Moja dolina je nastala v nekem trenutku moje žalosti, ko sem videl, kako se ljudje prepirajo, delijo in tako naprej. In v takih trenutkih včasih kaj napišeš, čeprav takrat ne razmišljaš, da bo nekoč šlo v eter. Jaz sem sicer avtor, ki o tem ne razmišlja preveč. No, in ko sem jo napisal, sem bil povabljen k Viliju Resniku na kosilo med njegove domače in v njegove lepe konce, v Vipavsko dolino. In tam sem sedel, gledal njegov razgled – živi nad dolino – vzel kitaro ter pesem zaigral in zapel. Redko se zgodijo pesmi, ki prav opišejo to našo deželo, in ta je takšna. Oba sva bila ganjena, čeprav sploh nisva čisto dobro vedela, zakaj.

Marko Vavpotič / M24
Pesmi piše tudi za druge glasbenike.

Lani ste Viliju napisali pesem Moja generacija.

Da, Moja dolina je nadaljevanje te pesmi. Moja generacija govori o druženju, saj smo ga takrat zelo pogrešali, in lahko rečem, da je v enem letu že skoraj ponarodela. Moja dolina pa je bolj usmerjena v brate, sestre, rojake, v vse, kar imamo lepega. Mi imamo res biser – spomnim se, ko me je obiskal prijatelj iz Avstralije in ni mogel verjeti, da je v enem dnevu videl morje, gore, panonsko nižino. Na pesem je bil nemudoma velik in dober odziv. Kot avtor lahko povem, da sem ponosen.

Ste ponosni na vse svoje pesmi?

Pesmi so kot otroci, saj imaš vsakega rad. A potem ko denimo en otrok doštudira ali se osamosvoji, si še malo bolj ponosen nanj.

Je zdaj čas za domoljubne pesmi?

Prišlo je spontano, a je zdaj tudi čas za take pesmi. Spontanost je običajno v kontekstu časa.

Osebni arhiv
Kmalu bo izdal hudomušno skladbo, ki bo spremljala risanko.