Podelitev nagrad

FOTO: Na tednu drame kljub koroni odmevali gromki aplavzi

Marjana Vovk
17. 11. 2021, 21.31
Deli članek:

Teden slovenske drame, mednarodni festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, se je zaključil s slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim igralcem, predstavam, dramatikom in dramaturgom.

Mediaspeed
Nagrajenka Doroteja Nadrah s kolegico Darjo Reichman

Gostitelj zaradi korone malce okrnjenega festivala je bilo Prešernovo gledališče Kranj, kjer pravijo, da gre za »teden vrhuncev slovenske dramatike, gromkih aplavzov, navdihujočih pogovorov, radostnih vnovičnih snidenj in razgibanih glasbenih ritmov«. Festival, že enainpetdeseti po vrsti, ki spodbuja uprizarjanje, ustvarjanje in promocijo nacionalne dramatike, se je zaključil s slavnostno podelitvijo nagrad. Tokrat so jih razdelili kar osem. Letos so glavne lovorike ostale v Kranju, saj je bila predstava Škofjeloški pasijon razglašena za najboljšo tako po izboru občinstva kot strokovne žirije (ta ji je podelila Šeligovo nagrado), v njej pa sta tudi najboljša igralka in igralec, Doroteja Nadrah in Blaž Setnikar. Oba sta znani imeni filma in televizije – Doroteje se spomnimo po glavnih vlogah v filmih Razredni sovražnik in Zgodovina ljubezni, Blaža pa iz serij Reka ljubezni, Najini mostovi in Takle mamo.

Mediaspeed
Blaž Setnikar je bil po mnenju žirije najboljši igralec festivala.

Posebno nagrado je žirija podelila še predstavi Gejm Slovenskega mladinskega gledališča. Priznanja za najboljša dramska besedila sta odnesli Nina Kuclar Stiković in Maja Šorli, Grün-Filipičevo priznanje za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije pa je dobil Milan Ramšak Marković.

Na zaključnem večeru so se zbrala številna znana imena iz gledališkega sveta. Čudovito je bilo videti igralsko legendo Ivanko Mežan, ki je vedno nasmejana in živahna ter kljub 95 letom še vedno pogosto počasti kolege z obiskom predstav ter je seznanjena s trendi slovenskega gledališča.

Mediaspeed
Poklepetali so Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, režiser Jernej Lorenci in Jure Novak, direktor PGK.

Mediaspeed
Ustvarjalci predstave Škofjeloški pasijon, ki sta jo za najboljšo izbrala tako žirija kot občinstvo.

Mediaspeed
Ivanki Mežan leta ne pridejo do živega.