neverjetni HUlk

Zaradi gluhosti je postal bodibilder

M. V.
9. 11. 2021, 19.00
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 21.53
Deli članek:

Igralca Louja Ferrigna poznamo predvsem kot Neverjetnega Hulka, a začel je kot profesionalni bodibilder. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil po mišicah velik tekmec Arnolda Schwarzeneggerja – naziva Mr. Olympia mu ni nikoli prevzel, bil pa je Mr. America in Mr. Universe.

Profimedia
Lou Ferrigno danes praznuje 70 let.

Da se je začel ukvarjati z bodibildingom, je krivo to, da so zdravniki njegovih pri treh letih odkrili, da je skoraj gluh, menda zaradi nezdravljenih vnetij ušes. Ker fantič ni dobro slišal in je zato tudi slabše govoril, so se drugi otroci iz njega norčevali in ga pretepali. Mali Lou se je zato zatekel v stripe, predvsem je oboževal Hulka. »Bil sem obseden s fizično močjo, želel sem biti močan, da bi se lahko branil,« je pojasnil, zakaj je začel pri trinajstih dvigovati uteži. Po srednji šoli se je začel udeleževati bodibilderskih tekmovanj in na več teh tudi zmagal, zaslovel pa je leta 1977 zaradi dokumentarnega filma Pumping Iron, v katerem so prikazali njegovo rivalstvo z Arnoldom Schwarzeneggerjem.

Profimedia
Neverjetni Hulk mu je prinesel svetovno slavo.

PRED KAMERO

Še istega leta so se mu uresničile sanje: postal je Hulk v TV-seriji Neverjetni Hulk (njegov normalni alterego pa je bil igralec Bill Bixby). Hulka je igral vse do leta 1982 in nato še v treh filmih, kot varnostnik se je pojavil tudi v dveh novih Hulkovih filmih (2003 in 2008), junaku je glas posojal tudi v animirani seriji (1996–1997). Bil je prav tako Herkul (1983) in Sinbad (1989) ter je zaigral manjše vloge v številnih serijah in filmih, trenutno snema biografsko miniserijo The Offer o producentu trilogije Boter.

Profimedia
S sinom Loujem mlajšim, ženo Carlo in hčerko Shanno.

DRUŽINA

Igralec je bil dvakrat poročen, prvi zakon je trajal le leto dni, od leta 1980 pa je srečen v zakonu s psihoterapevtko in menedžerko Carlo Green, s katero ima tri otroke, Shanno (40 let), Louja mlajšega (37 let, igralec, trenutno v seriji Specialci) in Brenta (31 let).