Domen Kumer

Domen Kumer po dvajsetih letih premagal svoj strah

Eva Jandl
27. 10. 2021, 20.00
Deli članek:

Glasbeni povratnik Domen Kumer je v istem dnevu splezal na Triglav in premagal svoj strah pred višino in prepadi ter se odpeljal do morja, kjer je posnel videospot za novo pesem. »Bil je kar naporen dan,« je dejal.

pr
Uspešnice Baby Blue se spomni še iz 90. let, zdaj jo je zapel sam.

Pred nekaj leti je Domen Kumer izginil z glasbene scene, čeprav nas je pred tem celo desetletje zalagal z uspešnicami o mucah, bananah in tudi z narodnozabavnimi vižami. Leta 2014 se je odselil v Avstrijo in postal gradbinec. Pravi, da glasbene kariere ni obesil na klin, le na malo daljši, petletni dopust je šel, se posvetil drugačnemu delu, saj je bil po desetih letih intenzivnega ustvarjanja prazen. V začetku leta pa se je vrnil v rodni Maribor. Je dom res tam, kjer je srce, smo ga vprašali. »Nikdar se v Avstriji nisem počutil zares doma, zato mi je ta občutek nekako ves čas manjkal, in ko je prišel čas za vrnitev, sem bil prav srečen, da sem spet doma in da lahko govorim slovensko,« je povedal Domen, ki se je glasbenega posla znova oprijel ravno v času epidemije, ki do glasbenikov ni ravno prijazna.

»Čas epidemije preživljam tako, da nenehno ustvarjam glasbo in nekako čakam, da to obdobje čim prej mine,« je odgovoril. Sveže je preoblekel uspešnico z naslovom Baby Blue, ki so jo so člani zasedbePop Designprepevali davnega leta 1989, ko so se predstavili na takratni Jugoviziji – jugoslovanskem izboru za Pesem Evrovizije. Kako je prišlo do tega? »V bistvu sta me povabila k sodelovanju Zvone Tomac in Vanilla Vanilla, se pa skladbe spomnim še iz 90. let, ko so jo izvajali Pop Design

Instagram
Baby Blue velja za eno boljših slovenskih zabavnih skladb, je dejal Domen o svoji zadnji izbiri.

»Videospot smo snemali na slovenski obali, na dan, ko sem prišel s Triglava. Vreme nas hvala bogu ni pustilo na cedilu, tako da smo se s celotno ekipo simpatičnih deklet in vseh sodelujočih izredno zabavali,« je povedal Domen. »Dejansko je mogoče v glasbenem videospotu opaziti številne posameznike, ki so na glasbenem področju pustili svoj pečat. To so Miro Čekeliš (Hazard, Rendez-Vous), Zvone Tomac (Kingston), Dragan Bulič in Aleš Bolk (Malibu, Nočni skok), ki so vsi že stari mački,« je razkril Kumer, ki je k sodelovanju povabil tudi Zvoneta Tomca iz skupine Kingston.

NA VRHU ČAKAJO NEOPISLJIVE LEPOTE 

Prav pohod na Triglav je bil za Domna izrednega pomena, saj je tako premagal 20 let star strah pred višino in prepadi. Prisoten je bil namreč v tragični nesreči v Kaprunu. Vzpon do Aljaževega stolpa je bil zanj zato eden največjih psihofizičnih preizkusov v življenju. A mu je uspelo, na vrhu je celo poprijel za svojo ukulelo, ki ga vedno spremlja, in zapel uspešnico Greva gor v hribe. »Moj pohod na Triglav mi bo zares ostal v spominu, saj je bil glede na moj strah pred višino res izjemna preizkušnja zame. Ne gre pa z besedami opisati lepot, ko se pri Aljaževem stolpu ozreš okrog,« je še povedal.

Facebook Domen Kumer
Osvobodil se je strahu pred višino in zapel na vrhu Triglava.

PREMAGAL 20 LET STRAHU 

Domen je včasih treniral smučanje. Prisoten pa je bil v tragični nesreči v avstrijskem smučarskem središču Kaprun leta 2000, ko je v vagonu, polnem smučarjev, zagorelo, tik preden je zapeljal v predor. Domen je bil v vagonu pred tem, ki je zagorel, a je imel vse od takrat strah pred višino in prepadi. Zato je bil vzpon na Triglav zanj velik dosežek.