Ves dvor v skrbeh za britansko monarhinjo

Operacija: čiščenje kraljičinega urnika

N.S.
26. 10. 2021, 20.59
Deli članek:

Kraljičini dvorjani so se prejšnji teden srečali z obsežnimi kritikami, ker niso obvestili javnosti, da je bila v sredo sprejeta v bolnišnico v Londonu in tam ostala čez noč na preiskavah. Zdaj pa se je začela operacija »čiščenje kraljičinega urnika«, da jo čim bolj razbremenijo.

Profimedia
Kraljici Elizabeti II. bodo njeni pomočniki morali skrajšati seznam delovnih obveznosti.

Kraljičini pomočniki v Buckinghamski palači se trudijo oblikovati strategijo za obvladovanje kraljičine delovne obremenitve, potem ko so bili obtoženi, da zavajajo javnost glede njenega zdravja.

Sir Edward Young, kraljičin zasebni sekretar, je namreč prejel pozive, naj bodo »neusmiljeni« in »očistijo« kraljičin vsakodnevni urnik vseh funkcij, ki niso osrednje za njeno vlogo vodje države. Uradniki naj bi sestavili »osrednji« seznam ključnih dogodkov, ki jim bo kraljica dala prednost v naslednjih 12 mesecih, vključno s platinastim jubilejem, ko bo junija praznovala 70. obletnico vladanja.

Kot je znano, bo po novem v javnosti kraljico spremljal eden od njenih otrok ali vnukov, da bi se izognili odpovedi in razočaranju javnosti v primeru prihodnjih zdravstvenih težav. V zadnjem času se je namreč pojavil vse večji izziv, s katerim se spoprijema palača pri usklajevanju kraljičine želje po aktivnem vodenju države s potrebo po varovanju njenega zdravja. »Kraljica je imela 13 ločenih sestankov, se udeležila sedmih velikih dogodkov in prepotovala skoraj 1500 kilometrov, odkar je 1. oktobra zapustila Balmoral. Poleg tega vsak dan še vedno bere vladne dokumente, ki ji jih dostavijo v rdečih škatlah, in ima dolg seznam zasebnih sestankov. Morajo najti nekakšno ravnovesje,« je povedala Sally Bedell Smith, ki je med drugim napisala kraljičino biografijo.