Čakajo ga pravne posledice

Hollywoodski strokovnjaki: Alec Baldwin ni upošteval zlatega pravila

R.T.
24. 10. 2021, 08.41
Posodobljeno: 24. 10. 2021, 16.31
Deli članek:

Preiskava tragedije med snemanjem filma Rust, na katerem je hollywoodski zvezdnik Alec Baldwin ustrelil in ubil direktorico fotografije Halyno Hutchins, je še vedno v teku.

Reuters
Alec Baldwin

Konkretnih odgovorov, kaj vse je šlo narobe v procesu, ki se je končal s tem, da je Baldwin pritisnil na petelina, nasproti njega pa se je zgrudila Hutchinsova, še ni, se pa oglaša vse več poznavalcev in strokovnjakov, ki k tragediji pristavljajo svoj lonček izvedenskega mnenja.

Kot je za New York Post glede zlatega pravila pojasnil hollywoodski svetovalec za rokovanje z orožjem Bryan Carpenter, »nabitega ali nenabitega orožja se nikoli ne uperi v človeka.« Dejal je, igralci v filmski in televizijski produkciji iz varnostnih razlogov zlasti z nabitimi pištolami vedno merijo v neko varno točko, nikoli v opremo, druge igralce ali filmsko ekipo. Dodal je še, da so »vse pištole vedno nabite. Tudi če niso, je treba z njimi rokovati, kot da so.«

Za tragedijo je Baldwina okrivil tudi nekdanji filmar in član ameriške neprofitne organizacije za športno streljanje USAS Peter Lake. »Kakor koli pogledaš, je odgovornost na strani Aleca Baldwina,« je dejal, čeprav je bilo Baldwinu nekaj trenutkov pred usodnim strelom rečeno, da je pištola, filmski rekvizit, varna.

Reuters
V tragediji je življenje izgubila direktorica fotografije Halyna Hutchins.

Kaj menijo odvetniki?

Po navedbah odvetnika Josepha Coste lahko Baldwina doletijo tudi resne pravne posledice, morda celo obtožba kaznivega dejanja uboja iz malomarnosti. Poleg tega, da je sam pritisnil na petelina, je Baldwin tudi izvršni producent filma in torej odgovoren za varnost na snemanju. Pojasnil je, da je na zadevo mogoče gledati kot na vožnjo pod vplivom alkohola v primeru nesreče, kar pomeni, da »oseba morda ni nameravala storiti škode, a jo je.«

Podobno meni odvetnica za kazensko pravo in nekdanja zvezna tožilka Erlinda Johnson. »Vse, kar mora tožilstvo dokazati, je, da je bil vpleten v zakonito, a nevarno dejanje, pri čemer ni ravnal z ustrezno previdnostjo,« je pojasnila glede morebitne obtožbe nenamernega uboja. V tem primeru bi igralcu grozilo do 18 mesecev zaporne kazni. Tudi če bi se branil, da mu je orožje v roke predala neka druga oseba, bi bil kot tisti, ki je rokoval z orožjem, po njenih navedbah sam odgovoren za to, da preveri, ali je pištola nabita.

Po navedbah odvetnice Denise Bohdan je eno gotovo, vodilne pri snemanju filma čakajo odškodninske tožbe.