Žirija, ki so jo sestavljali igralec Primož Bezjak, režiserka in producentka Dana Budisavljević ter režiser in scenarist Želimir Žilnik, je zapisala, da jo je film Prasica, slabšalni izraz za žensko najbolj presenetil in očaral. »Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.«

Neprilagojenost

Prasica je alter komedija v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. »Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem,« je povedala režiserka Tijana Zinajić, ki je za film prejela vesni za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva. Poleg tega so bili nagrajeni še Liza Marijina in Anuša Kodelja za glavno in stransko žensko vlogo, Iza Strehar za scenarij, Neža Zinajić za scenografijo ter Matic Hrovat za kostumografijo.

tijana
Mediaspeed
Režiserka Tijana Zinajić je slavila s filmom Prasica, slabšalni izraz za žensko, ki so ga označili kot mešanico Trainspottinga in Dnevnik Bridget Jones.

Iluzija

Štiri vesne in še dve drugi nagradi si je prislužil film Inventura – Darko Sinko je bil nagrajen za režijo (in tudi kot najboljši debitant), Radoš Bolčina in Dejan Spasić za glavno in stransko moško vlogo, Matija Krečič pa za izvirno glasbo. Film si je prislužil tudi posebno omembo Art kino mreže Slovenije. Tragikomedija pripoveduje zgodbo o čisto povprečnem moškem, ki odkriva, zakaj ga je hotel nekdo ubiti, in ob tem vse bolj spoznava, da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

sinko
Mediaspeed
Matija Krečič, nagrajen za izvirno glasbo, in režiser Inventure Darko Sinko.

Odpuščanje

S tremi nagradami je bila ovenčana dokumentarna pripoved o krvnem maščevanju v Albaniji – Odpuščanje režiserke Marije Zidar je dobil vesni za najboljši dokumentarec in montažo ter nagrado fipresci. »Z natančno in zadržano opazovalno tehniko nas režiserka popelje v samo jedro dveh sprtih družin in tako ustvari večplasten in presunljiv dokumentarni film,« je zapisala režija.

Film Telesce je odnesel vesni za fotografijo in najboljšo manjšinsko koprodukcijo, najboljši kratki film je Sestra režiserke Kukle, najboljši animirani pa Steakhouse Špele Čadež. Vesno za eksperimentalni film je dobil Vdor, za posebne dosežke pa sta bila nagrajena animirani film Babičino seksualno življenje in kratki Kazenski strel.

liza
Mediaspeed
Liza Marijina je prejela že drugo vesno, prvo je predlani dobila za film Polsestra.

bicek
Mediaspeed
Roku Bičku je za kratki film Kazenski strel čestital kolega Miha Hočevar (Gremo mi po svoje).

licen
Mediaspeed
Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, Mitja Ličen (nagrajen za fotografijo za film Telesce) in režiserka Sonja Prosenc.

Emilija Soklic
Katja Goljat, Matjaž Rušt
Letošnjo Badjurovo nagrado za življenjsko delo je že na začetku FSF prejela inovatorka in inženirka filmskega zvoka Emilija Soklič.

marija
Mediaspeed
Marija Zidar je presunila z dokumentarcem o krvnem maščevanju Odpuščanje.