opravljivka

Kraljico ujeli med opravljanjem svetovnih voditeljev

B.K.
15. 10. 2021, 08.50
Posodobljeno: 15. 10. 2021, 08.59
Deli članek:

Moti jo, da samo govorijo in nič ne storijo.

Profimedia
Angleška kraljica v pogovoru s predsednico valižanskega parlamenta Elin Jones.

Angleška kraljica Elizabeta II. je ob robu otvoritve valižanskega parlamenta v Cardiffu na samem spregovorila s predsednico parlamenta Elin Jones in Camillo, vojvodinjo Cornwalla. Dame so začele malce opravljati, ker pa je bil dogodek v živo prenašan po spletu pa je bilo moč ujeti nekaj njihovega pogovora.

Kraljica je sogovornicama priznala, da je “razdražena” zaradi tega, ker svetovni politiki “govorijo, a nič ne naredijo,” ko pride do podnebnega ukrepanja. Do pogovora o podnebnih spremembah je sicer prišlo, ko je trojica spregovorila o mednarodnem podnebnem vrhu COP26, ki ga bo letos gostil škotski Glasgow, prične pa se 31. oktobra.

“Neverjetno, kajne?” je začela kraljica. “Nenehno poslušam o COP26 pa še vedno ne vem, kod pride. Pojma nimam,” je dejala. “Vemo samo, kdo ne pride. Res je nadležno, ko samo govorijo, a ničesar ne naredijo.”

Jonesova je ob tem odvrnila: “Natančno tako. Zdaj je čas za ukrepanje. Danes zjutraj sem na televiziji ujela vačega vnuka [princa Williama], ki je rekel, da leti v vesolje nimajo smisla. Potrebno je rešiti Zemljo.” Kraljica se je nasmehnila in dejala: “Ja, o tem sem brala.” O Williamovi skrbi za planet in nesmiselnosti turističnih poletov v vesolje smo poročali že včeraj.

S kraljico pa se strinja tudi njen sin princ Charles. V začetku tedna je za britansko televizijo BBC dejal, da ga skrbi, da se bodo na podnebnem vrhu voditelji “samo pogovarjali”. “Problem je kako začeti z delom na terenu,” je dejal Charles.