DOMENICA ŽUVELA

Uspeh je Domenico ujel popolnoma nepripravljeno

Eva Jandl
14. 10. 2021, 19.30
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 20.04
Deli članek:

Poklepetali smo z vedno bolj popularno hrvaško pevko Domenico Žuvela, ki je bila še pred dvema letoma učiteljica in si ni mislila, da bo znana pevka. Kako preživlja zadnje leto, kaj načrtuje in zakaj ne želi govoriti o svoji zasebnosti?

Marin Bubrić
Ob obisku Slovenije se bo odpravila po trgovinah in na palačinke v staro Ljubljano, je povedala.

Po dolgem času ste spet v Sloveniji, kjer ste imeli leta 2019 tudi svoj čisto zadnji koncert pred velikim zatišjem ...

Res je, to je bil moj zadnji koncert pred publiko. Ko sem danes zjutraj prečkala mejo in vstopila v Slovenijo, sem začutila neko pozitivno energijo in veselje.

Kako pa ste preživeli preteklo leto, čas epidemije do glasbenikov ni prav prijazen?

Iskreno, sem tip človeka, ki ima svojo rutino in si hitro najde kakšno animacijo, tako da je za mano super leto. Predvsem zasebno, poslovno pa je bilo leto težko za vse. Vem, da v tem trenutku ne morem ničesar spremeniti, a ostajam optimistična, saj verjamem, da se vse zgodi ob svojem času. Skratka, ne obremenjujem se stvarmi, ki jih sama ne morem spremeniti.

Zasloveli ste s pesmijo Vidi se iz aviona, ki ste jo izdali pred dvema letoma. Se je vaše življenje nato spremenilo?

To je bila moja druga pesem, ki sem jo posnela za zimski čas. Bila je velik bum, jaz pa na kaj takega sploh nisem bila pripravljena. Nisem vedela, kaj naj: bom torej zdaj pevka? Prej sem namreč delala v šoli, pela sem v nekem bendu in sem imela, če lahko tako rečem, čisto običajno življenje. Končala sem glasbeno akademijo in mislila sem, da bom delala z otroki v šoli, a življenje me je po tej pesmi odneslo drugam in ugotovila sem, da nekaterih stvari ne moreš načrtovati, ampak se moraš le prepustiti. Zelo simpatičen se mi je zdel podatek, da ljudje niso vedeli, kdo prepeva pesem Vidi se iz aviona, v spletni iskalnik so vsi ob naslov pesmi pripisali Magazin ali pa Jelena, niso vedeli, da je sceni nekdo nov. Po tej pesmi se je vse odprlo, posnela sem svoj prvi album, za katerega sem dobila nagrado porin, ki je na Hrvaškem največja glasbena nagrada, moj album je postal zabavnoglasbeni album leta. Presrečna sem, da se mi je to zgodilo, čeprav tega sploh nisem načrtovala; res nisem nikoli načrtovala, da bom postala pevka.

Osebni arhiv
Komaj čaka zimske praznike, ko se bo spet predvajala njena lanska božična uspešnica.

Imate zdaj kakšne načrte za prihodnost?

V teh dveh letih epidemije mi je življenje še enkrat pokazalo, da ne morem ničesar načrtovati. Rada bi izdala novo pesem, morda za božič, čeprav sem že lani izdala božično pesem, z naslovom Medenjak. Vesela sem tega časa, hladu in hkrati topline prazničnih časov, pa tudi moja božična pesem se bo takrat znova vrtela. Rada bi ustvarila kaj novega, čeprav je težko, saj ne vem, ali bom novo pesem lahko publiki predstavila v živo. Imam namreč občutek, da pesem ne živi, če se ne prepeva na koncertih, pred publiko. Od lani sem izdala tri pesmi in še nobene nisem zapela publiki.

Ste najboljša prijateljica Hane Huljić, nove izvoljenke Petra Graša, lahko razkrijete kakšno malenkost o njuni zvezi?

Poskušam se izogniti temu vprašanju in tudi svoje zasebnosti ne maram deliti, čeprav vem, da bi ljudje radi poznali tudi kakšne moje zasebne stvari. Vso svojo kariero sem zgradila na pesmih in profesionalnem delu v glasbi, in rada imam svojo intimo in mir, po drugi strani pa razumem, da bi ljudje radi vedeli, ali imam fanta, in podobno. A nisem škandalozna oseba in ne maram govoriti o sebi, raje govorim o svojem delu. No, Hana je moja prijateljica in vem, da je glede vprašanja o zasebnosti še hujša od mene, torej želi prav tako v središče pozornosti postaviti svoje delo, in ne ljubezenske zveze.