Sacha je zaslovel s filmi, ki delujejo kot dokumentarec, a v resnici niso. Njegovi junaki so tako pristni, da jim ljudje nasedajo, čeprav so v resnici le maska. Skeče in filme snema z resničnimi ljudmi (tako z običajnimi državljani kot zvezdniki in politiki), ki verjamejo, da se pogovarjajo z resničnim človekom, ki se pač čudno, nekonvencionalno obnaša – in tako nehote razkrijejo marsikaj o sebi in družbi.

Najprej je bil kar šest let raper Ali G. Začel se je kot del skeča v oddaji The 11 O'Clock Show in prerasel v pravi kulturni fenomen z lastnim šovom Da Ali G Show in pozneje filmom.

sacha1
Profimedia
Sacha Baron Cohen je že skoraj dvajset let srečen z igralko Islo Ficher, s katero imata hčerki Olive (13 let) in Elulo (11 let) ter sina Montgomeryja (6 let).

BORAT

Sledil je Borat Sagdiyev, kazahstanski novinar, ki se vulgarno obnaša in krši vse družbene tabuje. V prvem filmu leta 2006 je snemal dokumentarec o Ameriki – Sacha je kot Borat govoril z resničnimi ljudmi v resničnih situacijah, njegovo drugačno vedenje je naletelo na različno ostre odzive okolice, kar je razkrilo predsodke, seksizem, rasizem in hinavščino ameriške kulture. Je takšno zavajanje ljudi sploh etično? »O tem se scenaristi ves čas pogovarjamo in sprašujemo – če gre za satiro, ki razkriva določene stvari v družbi, nastavlja ogledalo in po možnosti spreminja mišljenje gledalcev, potem seveda je etično. Nimam nobenih dvomov in sem ponosen na svoje delo.« Še toliko bolj je bil na drugi film Borat Subsequent moviefilm, ki je izšel lani in je opozarjal na neetično delovanje Trumpove vlade, z njim je poskušal volivce opomniti, zakaj ga ne smejo ponovno izvoliti.

BRÜNO

Še en Sachev alter ego je avstrijski homoseksualni zvezdniški voditelj z vprašljivim in provokativnim modnim okusom, ki se je »rodil« že v času Ali G-ja in gostoval v njegovem šovu. Julija 2009 je dobil svoj film, nato pa na podelitvi MTV nagrad povzročil pravi kaos, ko je kot angel v vročih hlačkah z razkrito zadnjico telebnil na Eminemov obraz, ki je besen zapustil prireditev. Seveda je bila predstava dogovorjena, a je takrat večina verjela, da je šlo za nesrečo.

sacha3
Profimedia
Kot raper Ali G zdaj spet nastopa na stand up večerih.

DRUGO DELO

V filmu Diktator (2012) je bil admiral general Aladeen iz izmišljene republike Wadiye, v satirični seriji Who is America? (2018) pa igra številne like, ki se pogovarjajo s politiki in drugimi znanimi ter neznanimi ljudmi in razkrivajo vprašljivo moralo družbe.
Igral je tudi v filmih Sweeney Todd: Hudičev brivec, Hugo, Nesrečniki, Grimsby, Sojenje čikaški sedmerici …

TOŽBE IN GROŽNJE

Zaradi svojega dela si je Sacha, razumljivo, nakopal številne kritike, grožnje (tudi s smrtjo) in tožbe (med drugim mu je z njo grozila vlada Kazahstana, ki pa je hitro uvidela, da ji vsa publiciteta, ki jo sproža Borat, samo koristi). Med snemanjem se je večkrat zbal za življenje, kar nekajkrat jo je skupil, večkrat je moral zbežati s prizorišča, predvsem pa mu ljudje očitajo, da deli rasistične, seksistične ... poglede svojih likov, kar Sacha odločno zanika, saj pravi, da so njegovi liki orodje, s katerim razkriva in opozarja ravno na te predsodke družbe. »In zaradi tega je vredno vse to prestajati,« je odločen.

sacha4
Profimedia
Modni guru Brüno je nosil provokativna oblačila.