brez heca

Trump na čelo Svetovne banke skušal imenovati Ivanko, morali so poseči vmes

R.T.
11. 10. 2021, 17.03
Posodobljeno: 11. 10. 2021, 17.57
Deli članek:

Njene reference? Priimek.

Profimedia
Ivanka Trump

Nekdanji ameriški finančni minister Steven Mnuchin je bojda moral poseči v uradni predlog Združenih držav Amerike za predsednika Svetovne banke, saj je tedanji ameriški predsednik Donald Trump hotel na vsak način za predsednico predlagati svojo najstarejšo hči Ivanko.

Ivanka, ki je leta 2004 z odliko diplomirala iz ekonomije na Univerzi v Pensilvaniji, ni imela nikakršnih izkušenj z vodenjem ne mednarodnih institucij, ne bank, skladov ali drugih finančnih institucij.

Da naj bi Trump vseeno skušal na vsak način hči spraviti v sam vrh svetovnih financ, sta za ameriški časnik The Intercept razkrila dva neimenovana vira, ki sta tedaj delala v Beli hiši. "Skoraj se je že zgodilo, bili smo zelo blizu temu," je dejal eden izmed virov, ki je bil tedaj blizu tovrstnim razpravam v Beli hiši. Trump naj bi "zelo rad videl", da bi Ivanka dobila to prestižno službo.

Do praznine na vrhu Svetovne banke je sicer prišlo v začetku leta 2019, ko je nepričakovano odstopil dotedanji predsednik Jim Yong Kim. V Beli hiši je zato završalo, Trump pa naj bi najprej pomislil prav na Ivanko. Predlog je še dolgo časa "lebdel naokoli", kar potrjuje tudi kasnejši intervju Trumpa za časnik The Atlantic. "Zelo dobra je s številkami," je takrat dejal o svoji hčerki in dodal, da je pomislil, "da bi bila odlična za Svetovno banko".

Predlogu naj bi konec naredil šele minister Mnuchin, do katerega je gojil Trump nekaj spoštovanja, ker je včasih delal kot producent v Hollywoodu. Mnuchin mu je razložil, da obstajajo boljpi kandidati od Ivanke in Trump je na koncu popustil. Trump pa je nominacijo podelil Davidu Malpassu.