Capuleti in Montegi

Nuška Drašček o svojem »lezbičnem« Romeu

Marjana Vovk
8. 10. 2021, 13.49
Posodobljeno: 8. 10. 2021, 13.49
Deli članek:

Pred Nuško Drašček je velik izziv: konec meseca jo v ljubljanski Operi čaka premiera tragedije Capuleti in Montegi, vsem poznane zgodbe o Romeu in Juliji. In Nuška bo igrala … Romea! Režiser Frank Van Laecke si je namreč zamislil malce drugačen preobrat – prepovedano ljubezen med dvema ženskama.

Mediaspeed
Čeprav se trenutno več ukvarja z opero, se popu ne bo odpovedala.

Že skladatelj Vincenzo Bellini si je daljnega leta 1830 zamislil, da vlogo Romea interpretira ženska, zato je ta vloga pisana za mezzosopran. Režiser tokratne ljubljanske postavitve pa je šel še korak dlje in se odločil, da bo Romeo kar ženska, torej bo to zgodba o lezbični ljubezni. »To je operi odprlo dodatno dimenzijo,« pojasnjuje Nuška. »Glede na čas in prostor, v katera je umestil dogajanje – Italija v tridesetih letih dvajsetega stoletja –, je jasno, da je ta ljubezen popolnoma prepovedana; še dodatno jo preprečuje krvavi spor med mafijskima družinama. Na začetku poskuša Romeo doseči spravo med mafijskima klanoma, a je Julijin oče Capellio zaradi smrti svojega sina, ki ga je ubila prav Romeo, trdno prepričan, da miru ne bo mogoče doseči. Tako sta zaljubljenki ujeti v zanko časti in velike ljubezni; vsi pa vemo, kako se konča.«

Kako ste se odzvali, ko ste izvedeli, da vas režiser vidi v vlogi Romea?

Pri opernih predstavah je tako, da se že iz samega notnega materiala ve, kateri glas (sopran, mezzosopran, alt, tenor, bariton, bas) poje katero vlogo, tako da tu ni bilo presenečenja; vsak pevec ve, katere vloge iz svetovnega repertoarja so predvidene za njegov glas, in pri Bellinijevi operi Capuleti in Montegi vlogo Romea pač poje mezzosopran. Sem pa zelo vesela, da smo dali to opero na repertoar, saj gre za res lepo vlogo in glasbo.

Ste kaj premišljevali, preden ste jo sprejeli?

Niti malo, saj je primerna za moj glas.

M24.si
Nuška Drašček se veseli izziva – igrala bo Romea v operi Capuleti in Montegi.

Vsi poznamo klasično tragedijo o Romeu in Juliji. Ne bo gledalcev preveč zmotilo, da ju boste v operi predstavili v lezbični verziji?

Gre za opero, pri kateri je bil libreto napisan po italijanski predlogi, ki ima seveda vzporednice tudi z znanim delom. Lezbičnost tu izhaja predvsem iz režiserjeve vizije, da moje vloge ne naredi »klasično«, torej v tako imenovani hlačni vlogi, kjer bi igrala moškega, ampak preprosto pojem in igram kot ženska.

Vam je kaj nerodno pri bolj intimnih prizorih s soigralko, ki igra Julijo (Urška Arlič Gololičič, Nina Dominko ali Štefica Stipančević)?

Niti najmanj, vse je narejeno profesionalno in z veliko mero okusa. Prikažemo pač ljubezen, ki ima na poti svoje uresničitve veliko preprek.

Na srečo vam ni treba igrati/peti fanta. Je zato lažje ali zaradi tako poznane zgodbe nehote v vlogi postanete malce bolj »možati«? Kako se na splošno znajdete v tej vlogi?

Izhajam iz glasbe in iz libreta. Vlogo in način »premikanja« v njej pa definira več dejavnikov, med drugim tudi kostum in seveda sama postavitev predstave. Nimam težav v iskanju novih, drugačnih izrazov – v bistvu imam take izzive zelo rada.

Mediaspeed
Nuška je mama 11-letnega Luka, poleg vsega pa jo okupira še gradnja nove hiše.

Pripravljate v kratkem še kakšen nov projekt?

Trenutno sem polno zaposlena s pripravami, tako da kaj novega ni v kratkoročnem načrtu ... Razmišljam o novih repertoarjih, to pa! (smeh)

Kdaj pa vas bomo znova slišali v pop vodah?

Kadarkoli bo mogoče, imam zelo rada ta »prelivanja« med klasičnim in neklasičnim svetom. Naslednja priložnost je koncert v gledališču Park v Murski Soboti, kjer bom pela skladbe s svojega albuma Re-Belle – gre za šansone Edith Piaf.

Mimogrede: ste že dokončali novo hišo in se preselili?

Nisem še čisto tam, se pa veselim!