Vojvoda yorški

Princ Andrew se je soočil z usodo in napovedal vojno

R.T.
22. 9. 2021, 10.03
Posodobljeno: 22. 9. 2021, 10.08
Deli članek:

Ne bo se predal brez boja. Čaka ga sodna bitka.

Profimedia
Princ Andrew ni uspel ubežati obtožbam.

Vojvoda yorški se ne bo predal brez boja, potem ko so mu le vročili sodne papirje. Kot poročajo britanski mediji, naj bi jih po elektronski pošti poslali njegovemu ameriškemu odvetniku Andewu Brettlerju, in sicer v ponedeljek.

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinilo zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne oseb.

Princa Andrewa je zaradi spolnega napada, ko je imela 17 let, ovadila danes 38-letna Virginia Giuffre. Bila je ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 storil samomor. Giuffrejeva je večkrat ponovila obtožbe na račun Epsteina, njegove sodelavke Ghislaine Maxwell in princa Andrewa. Slednji je že večkrat zanikal, da bi imel z Giuffrejevo spolne odnose. Tožba zahteva nedoločeno vsoto denarne odškodnine. Giuffrejeva trdi, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami. Spolne odnose s princem naj bi imela v stanovanju Maxwellove v Londonu, v Epsteinovi graščini v New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku na Ameriških Deviških otokih.

Da so bili 61-letemu sinu britanske kraljice Elizabete II. vročeni dokumenti, je potrdil David Boies, odvetnik Virginie Giuffre. Andrew ima 21 dni, da se odzove na obtožbe. Britanski Daily Mail poroča, da se vojvoda namerava boriti proti obtožbam in oprati svoje ime.

Drugo predhodno zaslišanje je napovedano za 13. oktober na Manhattnu.