tajno

Filipova oporoka bo ostala zapečatena še 90 let

B.K.
17. 9. 2021, 08.47
Posodobljeno: 17. 9. 2021, 08.47
Deli članek:

Vsebina oporoke pokojnega britanskega princa Filipa bo ostala neznana še dolgo, dolgo časa.

Profimedia
Princ Filip, vojvoda Edinburški, je umrl star 99. let.

Vsebina oporoke pokojnega britanskega princa Filipa bo ostala tajna za javnost, je odločilo britansko višje sodišče. S tem želijo zaščititi “dostojanstvo” kraljice Elizabete II., ki ima ustavno vlogo v britanskem monarhičnem sistemu.

Sodišče je v četrtek v sodbi zapisalo, da bo oporoka vojvode Edinburškega ostala zapečatena 90 let od podelitve zapuščine. Po tem datumu se lahko odpre samo zasebno.

“Ocenil sem, da je zaradi ustavnega položaja suverena potrebna posebna praksa v zvezi s kraljevskimi oporokami,” je v sodbi dejal predsednik višjega sodišča Andrew McFarlane.

Profimedia
Princ Filip je bil eden najbolj priljubljenih članov britanske kraljeve družine

Gre sicer za standarden postopek ob smrti vidnejših članov kraljeve družine. Predstavnik Krone takrat praviloma vloži prošnjo za zapečatenje oporoke, o kateri odloča predsednik višjega sodišča. Vse ostale oporoke so namreč po podelitvi zapuščine javno odprte na vpogled.

Predsednik višjega sodišča je tudi čuvaj trezorja, v katerem se nahajajo zapečatene oporoke članov kraljeve družine. Andrew McFarlane trenutno varuje 30 kuvert. Najstarejša je zapečatena oporoka princa Frančiška iz Tecka, svaka kralja Jurija V., ki je umrl leta 1910. Najmlajša bo sedaj Filipova oporoka, pred njo pa je to bila oporoka Elizabetine matere, ki je umrla marca, leta 2002.

Profimedia
Princ Filip se je poslovil le dva meseca pred stotim rojstnim dnevom