Stella McCartney

Hči slavnega Beatlesa praznuje petdeset let

Marjana Vovk
13. 9. 2021, 21.30
Deli članek:

Kot hčerki slavnih staršev ji ni bilo vedno lahko, a Beatlesova hči Stella McCartney je danes ena najvplivnejših žensk v svetu mode in ena najbolj trajnostno, našemu planetu prijazno naravnana oseba tako v zasebnem kot poslovnem svetu.

Profimedia
Mala Stella leta 1972 z očetom Paulom in mamo Lindo.

Njen oče je nekdanji Beatle sir Paul McCartney, mama pa ameriška fotografinja in glasbenica Linda McCartney, ki je leta 1998 umrla zaradi raka na dojki – v njeno čast je Stella ustanovila dobrodelno fundacijo za osveščanje o tej bolezni. Pravi, da je odraščala v dveh ekstremih: »Po eni strani so bili starši zelo zaščitniški in smo bili otroci izolirani, po drugi pa sem z njima hodila na turneje, kjer nas je obkrožalo po dvesto tisoč ljudi.«

Profimedia
Stella praznuje 50. rojstni dan!

V SVET MODE
Že kot najstnica se je začela zanimati za modo, svojo prvo jakno je oblikovala pri trinajstih letih. Kot študentka je delala za Christiana Lacroixa in na britanski modni reviji Vogue, po diplomi pa je postala kreativna direktorica francoske modne hiše Cloe. Svojo modno hišo je ustanovila leta 2001, danes ima več kot petdeset trgovin po vsem svetu. Poleg moških, ženskih in otroških oblačil ima tudi lastno kozmetično znamko, parfume, linijo spodnjega perila, oblikuje nakit ... Znana je tudi po tem, da je oblikovala obleko, ki jo je Meghan Markle nosila na svojem poročnem sprejemu.

Profimedia
Od leta 2003 je poročena z angleškim založnikom Alasdhairjem Willisom, imata štiri otroke, Millerja (16 let), Bailey (15 let), Becketta (13 let) in Reiley (11 let).

TRAJNOSTNO USMERJENA
Je velika borka za pravice živali, zavzema se za okolje, znana je kot ena najvplivnejših oblikovalk, ki ustvarja zelo trajnostno (čeprav luksuzno) modo, torej prijazno do okolja, brez plastike, usnja, krzna ter drugih živalskih proizvodov. »Že ko sem pred dvajsetimi leti ustanovila svojo znamko, sem se odločila, da bodo moje odločitve vedno odgovorne do živali in našega planeta,« pravi, saj se zaveda, da je modna industrija ena najbolj umazanih na svetu.

Profimedia
Pogosto se udeležuje protestov in shodov za pravice živali.