Simona in Matjaž Kosi

Ljudi spodbujava, da se sprejmejo taki, kot so

Katja Božič
12. 9. 2021, 16.53
Posodobljeno: 12. 9. 2021, 16.53
Deli članek:

Prvič sta nase opozorila pred devetimi leti, ko sta spontano posnela in na Youtubu objavila video Kam gre beli zajček. V enem samem dnevu si ga je ogledalo kar 25.000 ljudi, kar se je tedaj zdelo neverjetno. Pred dobrim letom in pol, ko nas je korona prvič zaprla v svoje domove, pa sta se spet pojavila v preprostih skečih, ki zabavajo staro in mlado. V težko situacijo, v kateri smo se znašli, sva hotela vnesti malo več smeha in veselja, pravita.

Foto: Andrej Križ
Zakonca kosi s svojimi smešnicami zabavata Slovenijo.

Srečali smo se v ormoškem gradu, kjer Simona na turističnoinformacijskem centru skrbi, da so turisti dobro obveščeni o zanimivih kotičkih okolja, v katerem živi. V grajski kavarni, kjer je tudi center ponovne uporabe, smo si pred pogovorom na prav poseben način – v vročem pesku – sami skuhali pravo turško kavico. »Skodelico, v kateri kavico pijete, pa lahko nesete domov,« nas je poučil Matjaž, ponosen na to ormoško pridobitev.

Več kot 400 posnetkov

»Ne, danes še nisva posnela videa,« sta se nasmehnila, ko smo se začeli pogovarjati. Vprašala sem ju zato, ker sta od aprila lani, ko sta se začela pojavljati na družbenih omrežjih, posnela že več kot 400 videov. Se pred snemanjem torej nič ne pripravljata, razmišljata o vsebini, ambientu? Ne, vse je bolj kot ne spontano. Kar pa se uspeha posnetkov tiče – manj priprave je, več ogledov imajo, sta povedala.

Spoznala sta se na spletu, pa čeprav sta živela le deset kilometrov narazen. »Midva sva dokaz, da so tudi spletne ljubezni lahko uspešne,« sta se smejala. »Matjaž je srednjo šolo obiskoval v Ormožu, jaz v Mariboru, tudi nočno življenje sva izkušala na različnih koncih, tako da bi se pravzaprav v domačem okolju težko srečala,« je razložila Simona.

Ko sta objavila belega zajčka, si niti v sanjah nista predstavljala, kaj bo sledilo. »Ko sva šla tisti večer na pijačo, sva slišala, kako so ljudje pri mizah govorili o belem zajčku. Presenečeno sva se spogledala, ko sva prišla domov, sva pa videla, da se je video širil kot ogenj – do takrat si ga je ogledalo več kot 25.000 ljudi. Potem sva posnela še dve nadaljevanji, ampak nista bili tako uspešni,« je povedal Matjaž, ki si je vedno želel snemati. Zaradi tega je tudi hotel študirati režijo na AGRFT, mikalo ga je še novinarstvo, vendar je bil nazadnje sprejet na teologijo. 

Od belega zajčka se je veliko zgodilo!

Simona in Matjaž sta diplomirala, se redno zaposlila, poročila, si ustvarila družino – imata namreč kar štiri otročke (pogovarjala sta se celo o petih, torej lahko v prihodnje še presenetita), Matjaž pa se je vmes za kratek čas celo vključil v politiko. Želja po ustvarjanju in snemanju videov pa je ostala in v njem tlela. Priložnost se je ponujala med prvim lockdownom lani aprila, ko je bila Simona na zadnjem porodniškem dopustu, Matjaž pa doma na čakanju. Ko so bili toliko doma, se ju je polotil dolgčas. »Nečakinja mi je povedala za TikTok, da je to za mlade in da najinih filmčkov ne bo nihče gledal, zato je bil zame toliko večji izziv.«

V smešnicah prikazujeta različne komične prizore iz zakonskega življenja, ki jih napihneta. »Prepire potencirava do neba!« Hkrati pa se šalita iz svojih pomanjkljivosti. »Imava pa meje, ki jih ne prestopiva. V posnetkih nikoli ne preklinjava in ne uporabljava vulgarnih besed. Videi so res preprosti, dostikrat pravim, da če bi jih primerjali z glasbo, bi bili preprosta glasba, ki jo vsi poslušajo, ni pa preveč cenjena,« je razložil Matjaž. »Predvsem skušava biti pozitivna, v scene ne mešava politike niti korone, da ne razdvajava ljudi. Ljudje so naju večinoma sprejeli taka, kakršna sva.«

Kaj bosta snemala, Simona izve zadnji trenutek. »Kadar zasveti žarnica in Matjaž dobi idejo, bi morala vse spustiti iz rok in takoj teči,« se je smejala. »On ima vse pod kontrolo, jaz nimam pravice govoriti, tam sem, da posnamem.« Včasih se spreta, ker je Simona hitro zadovoljna s svojo igro, Matjaž pa perfekcionist in bi kakšen prizor večkrat ponovil. Ker največkrat prikazujeta prizore iz družinskega življenja, se Simona nič posebej ne ureja za snemanje. »Po mojem sem v kakšnih dvajsetih videih našminkana,« je skomignila.

Sedemnajst milijonov ogledov

Najodmevnejši video s Simono in tehtnico ima na Facebooku kar 17 milijonov ogledov, na TikToku pa osem. To je mogoče, ker v njem nič ne govorita in ga razume ves svet. Snemata pa tudi na dopustu. Velik hit je bila smešnica z lanskega dopusta, ko Simona preskoči večerjo. »V videu dam na tla krožnik z večerjo in ga preskočim. Ko me mož vpraša, kaj delam, mu razložim, da mi je zdravnik rekel, naj preskočim večerjo, če hočem shujšati.« Podobno je bilo z videom Moška logika v kuhinji. »Simona mi da tablete za pomivalni stroj, jaz pojem kar dve, posoda pa še vedno ni pomita ....« Včasih nekateri njunih šal ne razumejo in jih vzamejo preveč zares. »Zadnjič sva posnela video o lulanju v vodo. Pa nama je pisala neka gospa, povsem zgrožena, kako lahko odrasla oseba lula v bazen in da prav zaradi tega ona ne hodi na bazene.« (smeh) »Včasih še Simona česa ne razume, predvsem posnetkov za TikTok, pa jo prosim, naj ne komentira, ker vem, kaj delam, in imam že občutek, kaj bo uspelo. Redko se zmotim.« Po posnetkih ju v Sloveniji že kar poznajo, v domačem okolju še posebej. Starejšima otrokoma se pa sploh zdi imenitno, če starejši otroci iz šole povejo, da gledajo smešnice njunih staršev. »Pred kratkim smo imeli festival Ormoško poletje in med drugimi sta prišla tudi Tadej Toš in Martina Ipša. Pa sta naju prepoznala, na kar sva bila ponosna, ker so to pravzaprav najini vzorniki.«

Pomembno je, da naju slišijo

Ko je njuna gledanost začela naraščati, so se nanju začela obračati podjetja, da bi zanje posnela reklame. »Vendar paziva, da jih ne posnameva preveč, ker potem gledalci zamerijo, pravijo, da sva se prodala. Pa tudi občutek imam, da ti videi niso tako sproščeni kot tisti, ki jih delava zase.« Pravita, da bi jih lahko posnela, kolikor bi hotela, ponudb imata veliko. »Nič ne bi imel proti, če bi najin hobi sčasoma prešel kar v poklic,« je bil Matjaž iskren. »Najpomembneje pa se mi zdi, da naju ljudje slišijo; spodbujava jih, da so pozitivni, se ne prepirajo in se sprejemajo taki, kot so – veliki, majhni, suhi, debeli. Prav tako spodbujava mlade, da si ustvarijo družino. Pred kratkim sva začela sodelovati tudi s portalom Aletea – poleg videov, sva začela snemati še vloge, največkrat o družini, zdaj bomo govorili tudi o šoli.«

Očitno sta ujela pravi čas, ko so bili ljudje dojemljivi za njune smešnice. »Vedno, ko posnamem video, imam občutek, da ne bom imel nobene ideje več, pa se mi že naslednji dan spet nekaj utrne in popoldne že snemava. V tem uživava in to naju osrečuje. Če naju bo kdaj volja minila, si bova pa tudi z veseljem priznala, da je konec, in končala to poglavje svojega življenja,« sta veselo zaključila. 

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica