Vsestranski glasbenik

Zbogom, Janez Hvale, in hvala za vse zaklade

Nejc Simšič
24. 8. 2021, 19.35
Deli članek:

Minulo nedeljo je na dan prišla žalostna novica, da nas je za vedno zapustil vsestranski glasbenik, skladatelj, tekstopisec, avtor ali soavtor veliko uspešnic, član številnih znanih glasbenih zasedb, legendarni Janez Hvale.

Mediaspeed
Legendarni slovenski glasbenik Janez Hvale je za seboj pustil bogato glasbeno zapuščino.

Po dolgotrajni bolezni se je poslovil avtor Murenčkov, Pravljice o mavričnih ljudeh, večine besedil Helene Blagne, Lojzeta Slaka, Romane Krajnčan in številnih drugih.

Legendarni glasbenik Janez Hvale bi letos dopolnil 70 let, z glasbo pa se je srečal že v rosnih letih, ko je prepeval v otroškem zborčku pod vodstvom legendarnega skladatelja in pevovodje Janeza Bitenca ter kasneje v otroškem zboru RTV Ljubljana pod vodstvom Janeza Kuharja. Kmalu je dobil prvo kitaro in s kolegi so sestavili garažni bend, imenovan The Pins (Bucike), nastopali so na šolskih prireditvah in igrali predvsem rock. Bil je član Predmestja, ustanovitelj 12. nadstropja in 12. nasprotja, skupine Rž in drugih, član ansambla Lojzeta Slaka, radijski voditelj, ki se je dolga leta boril za pravice slovenskih avtorjev, bil pa je tudi strasten tabornik in ribič.

Malokdo verjetno ve, da je Janez nastopil tudi na Evroviziji, in sicer pri komaj 19 letih kot spremljevalec Eve Sršen, ki je leta 1970 nekdanjo skupno državo zastopala s pesmijo Pridi, dala ti bom cvet. Bil je član številnih, v začetku predvsem rockovskih zasedb, ki so bile bolj ali manj znane po Sloveniji. Počivaj v miru in hvala za vse, Janez!