Privilegiji

Tega o kraljevi družini doslej še niste vedeli

N.S.
1. 8. 2021, 12.59
Posodobljeno: 1. 8. 2021, 13.02
Deli članek:

Ni lahko biti član kraljeve družine. Ne samo, da so ves čas na očeh javnosti, držati se morajo nešteto pravil in tradicij. Za vas smo izbrskali nekaj zanimivosti, za katere verjetno še niste slišali.

Profimedia
Kraljica ima kot glava kraljeve družine veliko ugodnosti, ki jih drugi nimajo.

Tako kot številni svetovni zvezdniki imajo tudi člani britanske kraljeve družine nekaj kapric in nenavadnosti – od jutranje rutine princa Charlesa do privilegijev, ki jih ima samo kraljica Elizabeta II.

1. Kraljica Elizabeta II. praznuje dva rojstna dneva. Njen datum rojstva je 21. april 1926, ki ga praznuje zasebno v krogu družine. Njen drugi rojstni dan pa je javni, ko poteka parada na ulicah Londona, in sicer vedno drugo soboto v juniju.
2. Ko pride do srečanja s kraljevimi člani, obstaja točno določen protokol. Ko srečate kraljico, se moški pokloni z glavo, ženske pa z manjšim priklonom. Dandanes je kdaj dovoljeno tudi rokovanje. Kdor kraljico nagovori prvič, ji v prvem stavku reče Vaše visočanstvo, nato pa lahko uporablja naziv gospa.
3. Nihče, ki ni kraljeve krvi, se članov monarhije ne sme dotakniti. Staro pravilo, a še vedno v uporabi, čeprav se mlajši člani družine že bolj sproščeno »dotikajo« z ljudmi.
4. Člani britanske kraljeve družine morajo biti zelo pazljivi pri sprejemanju daril. Poleg vsega so vsa pridobljena darila med letom last celotne monarhije, zato se kraljica odloči, kaj se z njimi zgodi.
5. Ne smejo dajati avtogramov zaradi morebitnega ponarejanja podpisov, prav tako ne smejo delati selfijev, pri čemer velja, da mlajši člani to pravilo kdaj prekršijo, za kraljico pa je to pravilo sveto.
6. Obstaja dober razlog, zakaj kraljica vedno nosi živa in pisana oblačila, od rožnate, zelene do rumene in modre. Razlog je preprost – da jo ljudje takoj opazijo, zlasti med uradnimi ceremonijami.
7. Kraljica lahko po svetu potuje brez potnega lista, saj so britanski potni listi izdani v njenem imenu, zato ga sama ne potrebuje. Njen obraz pa je tudi na britanskem denarju, zato se ji res ni treba identificirati.
8. Kraljica prav tako ne potrebuje vozniškega izpita, saj ga nikoli ni potrebovala. Pri 95 letih je sama še vedno dobra voznica, ki obožuje vožnjo. Prav tako ji na avtu ni treba imeti registrske tablice.
9. Kraljica vedno in povsod potuje z zalogo svoje krvi. Ko zapusti tla Velike Britanije, jo spremlja 34 ljudi, med drugim tudi njen osebni zdravnik. Njeno kri tovorijo seboj zaradi morebitnih zapletov, tako da je vedno vse pripravljeno za kakršnokoli zdravljenje.
10. Kraljevi protokol veleva, da ko kraljica neha jesti, morajo vsi odložiti pribor in prenehati jesti. Tega pravila se morajo držati tudi vsi ostali člani kraljičine družine. Sama sovraži česen, zato ga nikoli in nikjer ni v njenih jedeh.
11. Kraljica obožuje gin tonik, kar ni skrivnost, rada pa ob kosilu nazdravi s kozarcem belega vina, ob večerih pa s kozarcem penine ali martinija.
12. Kraljica je bila v vseh letih življenja ponosna lastnica več kot 30 psom pasme corgi. Leta 2015 jih je prenehala vzrejati, saj jo je skrbelo, kdo bo skrbel zanje po njeni smrti.
13. Vsi člani kraljeve družine morajo kraljico prositi za dovoljenje za poroko, zlasti to velja za prvih sedem v vrsti za prestol.
14. Vsi člani kraljeve družine govorijo vsaj dva jezika. Kraljica, ki tekoče govori tudi francosko, velja za daleč najboljšo jezikoslovko v družini.
15. Princ Charles si nikoli ne stiska zobne paste na ščetko, ampak to pred njim storijo njegovi osebni postreščki. Kot je razkril nekdanji butler, ima princ še nekaj jutranjih kapric. Najprej mu morajo zlikati pižamo in zloščiti čevlje, čep za kad mora biti postavljen v točno določeni legi, temperatura vode pa mora biti ravno pravšnja.