mednarodni filmski festival kranjska gora bo!

Javšnik kljubuje covidu in festivalom nenaklonjenim časom

Marjana Vovk
26. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

Po lanskem premoru zaradi epidemije se letos na jezero Jasna vračajo filmi. Peti Mednarodni filmski festival Kranjska Gora bo potekal med 29. in 31. julijem, ki bo v tekmovalnem programu ponudil sedem celovečernih filmov. »Kot pastirji dobrih zgodb verjamemo, da smo izbrali filme, katerih zgodbe štejejo,« pravi Matjaž Javšnik, direktor festivala.

m24.si
'Oče' festivala v Kranjski Gori je igralec in komik Matjaž Javšnik.

Oskarjev nominiranec Osrednji gost festivala bo 61-letni avstrijski direktor fotografije Peter Zeitlinger, ki je znan po sodelovanju z režiserjem Wernerjem Herzogom: Srečanja na koncu sveta (nominiran za oskarja), Človek grizli, Moj sin, moj sin, kaj si naredil, Nepremagljivi, Puščavska kraljica, Pokvarjeni poročnik ... Oktobra bo Zeitlinger na filmskem festivalu Poklon viziji prejel nagrado Darka Bratine, ki jo podeljuje goriški Kinoatelje.

Leta 2016 je igralec Matjaž Javšnik filme prvič pripeljal v Kranjsko Goro. Ideja za festival med gorami se je porodila iz želje po oživitvi lokalne filmske tradicije, ki sega v davno leto 1951, ko je bil v Kranjski Gori posnet prvi slovenski mladinski celovečerec Kekec, ki je bil na beneškem festivalu leta 1952 nagrajen z zlatim levom. Letošnji festival je peti po vrsti – lanskega je odnesla korona, ki ni prizanesla niti letošnjemu, saj bo precej okrnjen: namesto osem dni bo trajal le tri, predlani je bilo na njem več kot petdeset filmov, letos jih bo seveda znatno manj. Bo pa v tekmovalnem programu vseeno spet sedem filmov, in sicer Ljubezen na prvi potep, Noro veselje, Šarlatan, Izbrisati zgodovino, Obtožujem, Sol solza in Mandibule. »Izjemno sem vesel, da nam je navkljub covidu in festivalu nenaklonjenim časom ponovno uspelo zajeti krasno mero zanimivih in vrhunskih filmskih stvaritev, ki so zmagovale na vodilnih mednarodnih festivalih po svetu,« je ponosen Javšnik. »Ker je letošnji program okrnjen, saj je treba upoštevati ukrepe NIJZ in duh časa, bomo podelili tri nagrade: za najboljši celovečerni film, nagrado za izjemen doprinos k svetovni filmski kinematografiji in nagrado za izjemen ženski dosežek v kinematografiji.« Žirijo letos sestavljajo Tomaž Horvat, programski direktor Grossmannovega festivala, režiserka Dafne Jemeršić in igralka Aleksandra Balmazović. »Ob tekmovalnem programu bomo tudi z letošnjo edicijo poskrbeli za kakovosten otroški program, s katerim sledimo svojemu poslanstvu vzgajati razgledano in vse bolj kritično filmsko publiko,« pravi direktor festivala in še poudari, da bo festivalski program letos popolnoma brezplačen, žal pa bosta ogled filmov in udeležba na spremljevalnem programu mogoča le po PCT-protokolih. 

SFC
Peter Zeitlinger na snemanju filma Sanremo.