Obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, so z navdušenjem spremljali viže 14 ansamblov, ki so izvajali po eno novo tekmovalno skladbo in eno iz zakladnice Lojzeta Slaka. Vzdušje v dvorani je bilo izjemno. Izvajalce so spremljali številni podporniki in navijači, ki so v Spodnji Duplek prišli od blizu in daleč. Lani velikega dogodka zaradi epidemije ni bilo, zato so se tako obiskovalci kot nastopajoči izjemno razveselili, da so lahko ponovno stopili na oder enega najprestižnejših festivalov z narodnozabavno glasbo pri nas. Na dan festivala je izšla tudi zgoščenka s tekmovalnimi skladbami, Turistično društvo Vurberk pa je v spomin na dogodek napolnilo zajetno serijo steklenic izbranega vina.

ZMAJI

Najvišje nagrade festivala so zmaji, ki so jih prejeli ansambli po oceni strokovnih žirij in glasovih občinstva. Zlati zmaj je šel v roke Špadnih fantov, srebrnega so prejeli člani ansambla Tomaža Rota, bronast pa je romal k Raubarjem, ki so letos že slavili na festivalu Slovenska polka in valček. Podeljene so bile še posebne nagrade za izvedbo in vokalno izvedbo, za besedila, pa nagrada urednikov radijskih postaj, svojega ljubljenca je izbralo še občinstvo. Veseljakov zmagovalec je postal ansambel Vez, ki so ga poslušalci in gledalci izbrali prek družbenih omrežij. Radio in televizija Veseljak sta namreč tudi medijska partnerja festivala.

ROTA
PR
Ansambel Tomaža Rota je srebrnega zmaja odnesel v Novo vas.

RAUBARJI
PR
Pogrešam te, domača vas so prepevali Raubarji in dobili bronastega zmaja.

MNENJE KOMISIJE

»Strokovna komisija, ki ji je predsedoval gospod Tomaž Tozon, letos pri izboru najboljših ansamblov ni imela težkega dela, delovala je enotno. Vsi štirje člani smo z osebnimi zapiski v času ocenjevanja razporedili ansamble po identičnem vrstnem redu, kot smo ga na skupinskem posvetu zgolj še potrdili za javno razglasitev. Zmagovalni Ansambel Gregorja Kobala je lastno avtorsko skladbo izvedel urejeno, izdelano, čutiti je bilo izjemno skupinsko moč glasbene kontrole. Pohvalo si zaslužijo tudi Špadni fantje, Ansambel Tomaža Rota, Ansambel Pik ter še nekateri drugi ansambli, ki so v zadnjih letih glasbeno napredovali,« je povedal Simon Golobič, član strokovne komisije in glasbeni urednik Radia Veseljak.

SVOJEVRSTEN REKORDER

»Med tekmovalnimi skladbami so prevladovali valčki. Veseli me, da se spevnost melodij vrača k tako imenovanemu slovenskemu melosu, ki temelji na občutenju preprostega slovenskega človeka. Tudi tempo skladb je postal bolj naraven. To je omogočilo poslušalcem v dvorani, da so lahko v poslušanju doživeto združili vsebino glasbe in besedila. Čestitke vsem festivalskim nagrajencem in organizatorjem festivala. Ob tej priložnosti bi rad čestital tudi Tomažu Tozonu, saj je bil letošnji Vurberški festival njegov 151. festival narodnozabavne glasbe, kjer je izvajal glasbeno presojo. Gre za svojevrstnega rekorderja na področju slovenske narodnozabavne glasbe,« po koncu dogodka misli strne Golobič.

POSNETEK NA TV

Festival sta z obilico humorja že tretjič povezovala Maja Oderlap in Klemen Bunderla. Snemala ga je produkcija televizije Veseljak, kjer si bo prireditev mogoče ogledati, posnetek pa bo zavrten tudi na nacionalni televiziji. V času štetja glasov gledalcev in dela žirije je v gosteh gledalce navdušil Ansambel Braneta Klavžarja, eden izmed uspešnejših nagrajencev Vurberškega festivala, ki letos obeležuje 40. obletnico delovanja.

Maja Oderlap in Klemen Bunderla
PR
Voditelja Maja Oderlap in Klemen Bunderla sta bila kot vedno prešerno razpoložena.