Policist Roger

Sinonim dobrega policista in borca za pravice

Marjana Vovk
22. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

Danes praznuje 75. rojstni dan igralec, ki se je svetu prikupil kot Roger Murtaugh, pošteni policist tik pred upokojitvijo, v komično-akcijski franšizi Smrtonosno orožje. Z Melom Gibsonom sta se vpisala v zgodovino kot nepozaben filmski par, prototip dobrega in slabega policista, čeprav je Danny Glover ustvaril še kup drugih odličnih vlog.

Profimedia
Z Melom Gibsonom sta bila v Smrtonosnem orožju nepozaben tandem.

Zagotovo nam bo v spominu ostal tudi kot policijski načelnik Harrigan, ki je premagal vesoljskega lovca v drugem Predatorju. Ali pa kot nasilni mož Whoopi Goldberg v drami Barva škrlata. Tu so še filmi Operacija: Dumbo, To Sleep With Anger, Angeli na igrišču, Silverado, Ljubljena, Zamenjava, 2012, Jumanji: Naslednja stopnja, Strelec … Za svoje filmsko in predvsem humanitarno delo bo prihodnje leto na Oskarjih prejel humanitarno nagrado Jean Hersholt.

Profimedia
Preden je postal igralec, je bil Danny Glover mestni uradnik.

BOREC ZA PRAVICE
Danny je že od otroštva borec za človekove pravice, saj sta se za rasno enakopravnost borila že njegova starša.Na univerzi je bil član združenja temnopoltih študentov, nato pa je svoj aktivizem vedno bolj širil in se zavzemal tako za priseljence, pravice delavcev kot pomoč žrtvam nasilja, bolezni in vojn. Ne boji se izpostaviti niti politično, prav tako je pogosto v prvih vrstah na različnih protestih (in je bil zato že večkrat aretiran). Za človekove pravice se zavzema z osebnimi angažmaji, finančnimi donacijami, kot tudi s temami filmov, v katerih igra ali jih producira. »To je zaradi staršev. Spremljal sem ju, kako sta se razvijala kot člana sindikata in kako ponosna sta bila na to. Skozi njune oči zdaj gledam tudi na človekove pravice,« je dejal v enem od intervjujev. Velja za igralca, ki je veliko prispeval k spremembam pri reprezentaciji temnopoltih v filmih.

AFRIŠKI DUHOVNIK
Za svoje najpomembnejše filme šteje Barvo škrlata, Ljubljeno in Prostore v srcu. »Ti so veliko naredili za mojo kariero, a so pomembni tudi zame osebno. So prikaz zgodovine, ki se pretaka v moji krvi, ki prihaja od moje prababice, ki je bila rojena leta 1858. Ta zgodovina je del mene in s temi filmi sem raziskoval samega sebe.« Pa še eno zgodovino svojih prednikov igralec rad raziskuje: plemenske korenine. Njegovi predniki prihajajo iz Nigerije in igralec pravi, da to deželo obišče vsaj trikrat na leto. Je celo babalawo, veliki svečenik v religiji afriškega ljudstva Joruba, njegovo plemensko ime pa je Enyioma Nkwerre (dober prijatelj Nkwerre, slednja je vas v Nigeriji). Naziv je seveda le častni, dobil pa ga je leta 2009, ko je skupaj s kolegom Forestom Whitakerjem obiskal ljudstvo Igbo – iz katerega izhaja Forestov oče.  

Profimedia
Z ženo Eliane Cavalleiro