Turist

Clinton dal košarico kraljici Elizabeti, da se je lahko mastil v restavraciji

S.R.
20. 7. 2021, 08.27
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 08.28
Deli članek:

Nedavno objavljeni dokumenti razkrivajo, da je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton zavrnil srečanje z britansko kraljico, saj si je bolj kot čaja želel indijske hrane, a je na koncu pristal v francoski restavraciji.

Profimedia
Obedovali so v francoski restavraciji Le Pont de la Tour.

Dogodek se je glede na do nedavnega tajne dokumente odvil leta 1997, kot se je takratni ameriški predsednik Bill Clinton mudil v Združenem kraljestvu. Štiri tedne po zmagi laburistov na britanskih parlamentarnih volitvah je v Londonu obiskal novopečenega premierja Tonyja Blaira, a se je, kot razkrivajo besede, ki jih je izrekel svojim svetovalcem, želel predvsem počutiti »kot turist.«

Doslej tajno dokumentacijo, ki vključuje tudi obdobje prvih nekaj mesecev Blairove vlade, je objavil britanski urad za javne evidence. V dokumentih so se med drugimi znašla tudi sporočila, ki jih je Clinton teden dni pred potovanjem pošiljal svojim svetovalcem. Iz sporočil je razvidno, da ga je kraljica Elizabeta II. povabila na čaj v Buckinghamsko palačo, pri čemer je bilo v povabilu navedeno, da se lahko pri kraljici zglasi tudi sam, torej brez Blaira in obeh soprog. Clinton je povabilo vljudno zavrnil. »Predsednik je dejal, da se želi počutiti kot turist, in je izrazil željo po obisku botaničnega vrta, trgovin in indijske restavracije. Želi si, da bi ga spremljal premier,« je bilo navedeno v sporočilu, ki so ga iz Downing Streeta poslali na ministrstvo za zunanje zadeve.

Bill in Tony ter njuni soprogi Hillary in Cherie so na koncu pristali v francoski restavraciji Le Pont de la Tour, kjer so glede na shranjen račun ob obedu po grlu zlivali pivo in dobro vino. Na njihovih krožnikih so se znašli divji losos, na žaru pečen morski list in morska plošča v skupni vrednosti 57,5 funta (dobrih 66 evrov). Steklenica vina Mas de Duamas letnika 1995 jih je stala 34,75 funta (40 evrov), na računu pa so se znašli še pivi Budweiser in Red Stripe ter mineralna voda. Za obed so vključno z napitnino odšteli 298,86 funta (347 evrov).