Glasbena legenda

Mišo Kovač: Življenje, polno blišča in tragedij

Marjana Vovk
19. 7. 2021, 20.30
Deli članek:

Toliko kot njegove pesmi so legendarni tudi njegovi brki! Pred dnevi je osemdeseti rojstni dan slavil Mišo Kovač, eden najbolj priljubljenih pevcev nekdanje Jugoslavije, ki je v petdesetletni karieri prodal več kot dvajset milijonov plošč. A njegova zgodba o uspehu skriva tudi velike tragedije.

Dallas Records
Kovača občinstvo še vedno obožuje.
Legendarni brki Miševe legendarne brke je pravzaprav »zakrivila« huda prometna nesreča leta 1971 v bližini Zadra, ki je pevcu pustila grdo brazgotino nad zgornjo ustnico, zato se je odločil, da si pusti rasti brke. 

Kot najstnik je sanjal o karieri nogometaša, bil je vratar pri domačem HNK Šibenik, želel si je v splitski Hajduk, a po zaključku srednje industrijske šole, kjer se je izučil za tapetarja, in odsluženem vojaškem roku ga je vedno bolj klicala glasba. Uveljavljati se je začel z zmago na sarajevskem festivalu Vaš šlager sezone leta 1969, s pesmijo Više se nečeš vratiti. Njegova priljubljenost je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja samo rastla, bil je pravi zvezdnik tako Hrvaške kot celotne Jugoslavije. Med njegovimi največjimi hiti so zagotovo Ti si pjesma moje duše, Ja nemam više razloga, da živim, Proplakat će zora, Još i danas teku suze jedne žene ...

TRAGEDIJE

Leta 1973 se je po ločitvi od prve žene Ljubice Komadina poročil z nekdanjo mis Jugoslavije Anito Baturina – bila je ljubezen na prvi pogled. Dve leti kasneje se jima je rodil sin Edi, leta 1977 pa še hči Ivana. Leta 1992 je njegov sin, pripadnik posebne enote hrvaške vojske, le štiri dni pred odhodom domov umrl v sumljivih okoliščinah (našli so ga mrtvega, policija je razglasila samomor, a Mišo še danes trdi, da je bil ubit), kar je Miša popolnoma zlomilo. Napovedal je umik z glasbene scene in se predal alkoholu in depresiji. Zaradi tega je razpadel njegov zakon z Anito, hči pa je zapadla v odvisnost od mamil. Leta 1999 je pevec poskušal narediti samomor, v prsi se je ustrelil s pištolo, a so ga zdravniki uspeli rešiti. Po okrevanju in rehabilitaciji se je njegovo duševno stanje izboljšalo in zmagoslavno se je vrnil na sceno, za to pa se lahko zahvali tudi svoji tretji ženi Lidiji Pintarić, s katero si še vedno deli dobro in slabo. Prav tako je iz pekla izstopila njegova hči Ivana, ki je danes tudi sama priznana pevka.

BREZ ZABAVE

Mišo je živeča legenda, se strinjajo vsi. Prejel je številne nagrade, napolnil vse možne dvorane in stadione, prodal na milijone plošč in se zapisal v srca mladih in starih. Do epidemije je bil Mišo ves čas aktiven, čeprav je leta 2011 doživel dva srčna infarkta. »Že tretjič sem pobegnil smrti,« je ob tem dejal. Zaradi korone se je pevec lani umaknil v osamo, menda le redko odhaja iz hiše, prav tako se je, trdijo hrvaški mediji, zaradi strahu pred okužbo odpovedal večji proslavi ob okroglem jubileju.