Priljubljena pevka Tinkara Kovač živi v idilični vasi Lokev na Krasu, dom pa je načrtoval njen življenjski sopotnik, arhitekt Matej Mljač. Imata tudi dva otroka, osnovnošolki Almo in Galo. Tinkara sicer rada vrtnari, se sprehaja na svežem zraku in raziskuje domači Kras.

»Glas je navdihujoča življenjska sila našega bistva in zato eno najbolj iskrenih ogledal našega notranjega življenja, zdravja, stabilnosti, radosti, integritete,« pravi primorska pevka in flavtistka Tinkara Kovač. »Zelo pomembno je, da odkrijemo svojo sposobnost, da govorimo in pojemo iz srca. Tako lahko močno vplivamo ne le na kvaliteto in resonanco svojega glasu, temveč tudi na način sporazumevanja z drugimi. Od nekdaj verjamem, da je v glasu vsakega od nas vesolje. Na svoji glasbeni in življenjski poti sem mu dajala in mu še vedno dajem velik pomen.« Tinkara tako ni mirovala niti med epidemijo, posnela je kar dva singla, ki napovedujeta album, za katerega pravi, da bo izšel še letos. Sicer pa se glasbenica in mama dveh osnovnošolk, Alme in Gale, rada loteva različnih sodelovanj. Najnovejše je sodelovanje pri pesmi Svobodno sonce 2021, ko so sodelovala najbolj zveneča imena slovenske glasbene scene, sicer pa rada sodeluje z glasbeniki zunaj naših meja; njihov glavni skupni imenovalec, ki jih povezuje, je magična oznaka »flauto rock«.

SAM SE JE PONUDIL!

Sodelovala je pri projektu italijanske kultne zasedbe Litfiba, kjer je v studiu v Firencah snemala parte flavte. Zdaj pa ponavlja sodelovanje z velikanom rocka in flavte – Ianom Andersonom iz zasedbe Jethro Tull. Z Ianom sta leta 2004 prvič skupaj stopila na oder na velikem koncertu kultne zasedbe v Cankarjevem domu. Tokrat sta skupni nastop želela ponoviti, a jima je epidemija prekrižala načrte: »Skladbo smo sprva želeli izdati ob koncertu Jethro Tulla, ki bi se moral zgoditi decembra lani, pa se ni. Verjamem, da imamo vse možnosti, da legendarne Jethro Tull v Sloveniji vidimo v prihodnjem letu, ko bo situacija na koncertnih prizoriščih bolj sproščena.« Naslov pesmi je Med začetkom in koncem, Tinkara se v besedilu sprašuje o pomembnosti začetkov in koncev v naših življenjih: »Kolikokrat se v življenju ukvarjamo z začetki in konci nekih zgodb, a pozabimo na vse tisto, kar je bilo vmes. Življenje je eno neskončno potovanje slik, ki niso črno-bele.« V pesmi flavto igra legendarni Ian Anderson. »Ko sem snemala album, sva se slišala in sem mu pripovedovala o glasbi, ki bo na albumu. Kar sam je rekel, da z veseljem pri kakšni skladbi sodeluje. In tako sem mu poslala tole, čez nekaj dni sem imela v svoji elektronski pošti odličen posnetek. In to je rezultat najinega ponovnega sodelovanja, ki se ga vsakokrat neizmerno razveselim.«