Sprememba starodavne drže

Elizabeta ju ima dovolj. Zavajanja Meghan in Harryja bo javno demantirala

R.T.
13. 6. 2021, 09.31
Posodobljeno: 13. 6. 2021, 09.36
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta II. je bojda ukinila dvorno politiko "nikoli se ne pritožuj, nikoli ne razlagaj", da bi ustavila laži o kraljevi družini.

Profimedia
Kraljici je prekipelo. Lažem, ki krožijo po medijih, bo naredila konec.

Britanska monarhinja se je odločila za odmik od starodavne politike "nikoli se ne pritožuj, nikoli ne razlagaj", ki dvoru prepoveduje komentiranje zgodb v javnih občilih. Elizabeta II. ne bo več tiho, ko bodo v javnost podane izjave, ki napačno predstavljajo vsebino njenih zasebnih pogovorov in pogovorov na dvoru, poroča britanski časnik Daily Mail.

Njeno veličanstvo naj bi dvorjanom naročilo, naj se odzovejo na vse zavajajoče izjave o kraljevi družini, ki bi si jih drznila izreči princ Harry in Meghan Markle.

Kaplja čez rob naj bi bil spor glede izbire imena njune novorojenke Lilibet Diane, ki sta jo poimenovala z nekdanjim otroškim vzdevkom kraljice in imenom Harryjeve mame.

Profimedia
Princ Harry in Meghan Markle.

Nekateri mediji so takrat poročali, da je Harry kraljico prosil za dovoljenje, drugi pa, da je par monarhinjo le obvestil o izbiri imena. Mlada starša sta zato začela groziti s tožbami, češ da mediji izkrivljajo njune izjave. Zdaj bo v incident morala očitno poseči sama kraljica in povedati, kako je v resnici zadovoljna z imenom svoje nove pravnukinje.

Sicer pa je sprememba politike "nikoli se ne pritožuj, nikoli ne razlagaj" namenjena celostni spremembi odnosov z javnostmi na dvoru, ne le sporu okoli imena Lilibet Diane, zato bi v prihodnje utegnili dobiti več novic iz tradicionalno skrivnostnega britanskega dvora.