Uspeh

Nuša Derenda: "Lahko bi prodrla na tuji trg, a ..."

Eva Jandl
11. 6. 2021, 20.15
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 21.54
Deli članek:

Njena rumena obleka z evrovizijskega odra je na ogled na razstavi Republika Slovenija 30 let, s katero predstavljajo obdobje od osamosvojitve do danes. Nuša Derenda nam je še povedala, zakaj se po uspehu na Evroviziji ni podala na tuji trg.

M24
Nuša pravi, da bi po uspehu skladbe Energy lahko prodrla na tuje trge, a ji je zmanjkalo časa tudi zaradi nastopanja in takrat dveh majhnih otrok.

Leta 2001 je Nuša Derenda na velikem evrovizijskem odru zapela pesem Energy in dosegla sedmo mesto, eno od dveh najboljših slovensko uvrstitev. Zapela je v drzni rumeni obleki, ki je trenutno razstavljena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. »Ja, oprava je bila kar drzna. Ljudje so imeli na splošno različna mnenja, za nekatere je bilo 'preveč'. Vendar jaz pravim, da moraš biti kdaj pa kdaj tudi drzen, pogumen in da si moraš upati. Ta obleka, kostum, ki sem ga nosila leta 2001 na Danskem, je od junija do nekje novembra na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Tam je ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije razstava predmetov, ki so na kakršenkoli način povezani s pomembnimi dogodki, ki so se v Sloveniji dogajali v tem obdobju. Vesela in počaščena sem, da je takratni moj nastop na Evroviziji pustil nek pečat in dobil svoje mesto tudi na tej razstavi,« je povedala glasbenica.

Nuša pravi, da je še danes Energy njena najbolj prepoznavna skladba, po nastopu na Danskem pa je dobila kopico povabil za nastop po vsej Evropi. »Samo za informacijo, junija, po nastopu na Evroviziji, sem imela 50 nastopov.« 

USPEH V VSEJ EVROPI

Energy je njena najbolj prepoznavna skladba. »Ne le v Sloveniji, tudi širše. Po nastopu na Evroviziji sem imela ogromno povabil na različne festivale, koncerte in druge dogodke po vsej Evropi in doma. Takrat bi z dobro zastavljenim načrtom in projektom, pa tudi s podporo kakšne založbe, lahko prodrla na tuji trg, a mi je za to zmanjkalo elana in časa. Poleg tega sem imela takrat dva majhna otroka in, kot rečeno, ogromno nastopov,« je povedala Nuša Derenda.