Slovenski igralec

Jurij Zrnec: "Jaz imam kar slabo leto. Prebolel sem covid-19, izgubil sem mami zaradi korone ..."

Eva Jandl
11. 6. 2021, 19.30
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 20.30
Deli članek:

Ogledali smo si predpremiero nove serije Ja, chef?, v kateri blestijo Jurij Zrnec in drugi znani slovenski igralci.

Miro Majcen
Jurij Zrnec

Z Jurijem Zrnecem smo si ogledali prizorišče snemanja, restavracijo Chateau de Phillipe, kjer njegov lik navdušuje s svojimi kuharskimi mojstrovinami. Dobro razpoloženi priljubljeni igralec, ki je zasebno tudi dober kuhar, nam je povedal vse o novi vlogi in svojih ljubeznih.

Ste vlogo chefa takoj sprejeli ali ste si vzeli čas za razmislek?

Že dolgo sodelujem z Matjažem Stražišarjem, producentom serije. O tem smo se začeli pogovarjati že pred leti, da bi posnela serijo – ni bilo vprašanje, bi ali ne bi, ampak da najdeva ekipo ljudi, s katerimi se bomo imeli dobro. In to, da nam je uspelo najti takšno igralsko ekipo, v kateri so Katarina Čas, Klemen Janežič, Tjaša Železnik, Mario Ćulibrk, Bojan Emeršič in še mnogi drugi najbolj priznani slovenski igralci – res je smeha še pa še. Včasih se mi zdi, kot da sem prišel v SPA, da se malo spočijem.

Že dolgo vas nismo videli na televizijskih ekranih, se veselite vrnitve?

Da, zelo. Pa tudi tako je: če mi do nečesa ni, potem tega raje ne delam. Tukaj pa sploh ni bilo vprašanja.

Je v seriji veliko improvizacije? So kletvice chefa Ljuba vaše?

Besedilo sicer imamo, a papir je nekaj, lik, ki ga posvojiš, pa nekaj drugega, tako da je veliko dodanega. Ljubo je drugače izjemno dober lik za igranje. Moram reči, da sem lahko izživel oziroma da lahko izživljam stvari, ki jih po tihem res tudi sam kdaj mislim. Pa moram reči, da mi leži se dreti na nekoga in ga poniževati. Mislim, da imam to v sebi. Doma ni tako.

Kako ste se pripravljali na vlogo?

Zredil sem se nazaj, to je bilo nujno in je dobro za kontinuiteto. Že vse življenje kuham, tako da sem le podaljšal kuhanje od doma.

Kaj vam gre pri vlogi chefa najbolj na živce?

Kapa. Kuharska kapa. Ampak počasi se je bom znebil.

Nosite vloge tudi domov?

Naučil sem se, da puščam stvari tukaj, na snemalnem setu. Tega se naučiš z leti, da sestopiš z ladje in greš domov. Doma ne težim, sem »mucek«. Saj veste, kako je po navadi.

Pridete domov in – kuhate? Radi kuhate, katero jed pripravite najbolje?

Zelo rad kuham, zbiram tudi kuhinjske nože, prav poglobil sem se v to. Meni ena ljubših jedi, pa tudi od mojih hčera, je rižev narastek. Meni ga je pekla moja babica, jaz ga pečem za moja otroka. Rižev narastek je zame kot Proustove magdalenice, ob njem na dan privrejo spomini. Sicer pa ni hrane, da je ne bi kuhal. Kar se tudi vidi. (smeh) Sem igralec s težo. (smeh)

Pa se v seriji kuha zares? Igralci res kuhate?

Kuha se zares. Krožnike, ki jih vidite v seriji, naredijo seveda profesionalci, Bine Volčič z ekipo. Drugače pa jaz oziroma »moji kuharji« v seriji kuhajo zares: flambirajo, režejo, pripravljajo, dekorirajo. Skupaj celo spravimo kakšen krožnik. Preden smo začeli, nas je Bine uvajal in razlagal finte: kako se giblješ po kuhinji, kako greš mimo drugega kuharja, kako otrpneš, ko nekdo zakriči »vroče!«. Potem sva z Binetom za »foro« dala igralcem štiri menije in jim dala za pripravo vsakega sedem minut. V sedmih minutah so dostavili krožnike – ne bi o tem, kako je bilo kuhano oziroma pečeno, ampak vse so pripravili. Lahko bi kdaj vskočili v kakšno kuhinjo. Bilo je res zabavno!

Kako ste preživeli zadnje leto?

Snemamo od začetka marca – imamo redna testiranja za koronavirus. Vsi smo imeli toliko osebne odgovornosti, da smo pazili in se ni zgodilo nič, čeprav nas je bilo 70 ljudi na kupu. To je bila velika odgovornost do projekta in zdravja.

Pa zasebno?

Jaz imam kar slabo leto. Prebolel sem covid-19, izgubil sem mami zaradi korone ... Bilo je pestro.

Ste danes prvič videli serijo, sebe v vlogi chefa? Kakšen je vaš vtis?

Da, tudi jaz sem prvo epizodo videl prvič. Sebe zelo težko gledam, ne morem se sprostiti in gledati, ker zmeraj vidim, kaj bi lahko naredil drugače in boljše ... Pač klasika. Če pa je gledalcem všeč, je to to. In lahko obljubim, da bo zelo zanimivo.