Podrobnosti praznovanja

Kraljica Elizabeta II. bo le dočakala svoje slavje

Nejc Simšič
5. 6. 2021, 20.20
Posodobljeno: 5. 6. 2021, 20.32
Deli članek:

Tradicija v Združenem kraljestvu veleva, da kraljičin rojstni dan Angleži praznujejo z ogromno parado. Letošnjo so zaradi smrti princa Filipa prestavili, a bo kraljica svoje praznovanje le dočakala v prihodnjem tednu. Razkrivamo podrobnosti.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II. bo 12. junija dočakala veliko rojstnodnevno parado.
Čeprav se je princ Harry udeležil dedkovega pogreba, nič ne kaže, da bo prišel na parado v čast svoji babici. Mediji sicer na veliko ugibajo, da Harry utegne presenetiti in se vsaj malo pokoriti za vse odmevne obtožbe, ki jih je sprožil v zadnjih intervjujih.

Najstarejša monarhinja na svetu je 95. rojstni dan praznovala že 21. aprila, a je vmes posegla smrt njenega soproga.

Kraljica Elizabeta II. je ob Filipovi smrti podala uradno izjavo, v kateri je povedala: »Čeprav kot družina preživljamo zelo težko obdobje, nam je v veliko uteho, da vidimo in slišimo vse poklone, ki jih namenjate mojemu možu.«

Potem je sledilo obdobje žalovanja, zdaj pa je le prišel čas, da bodo v Londonu proslavili kraljičin rojstni dan s tradicionalno parado, ki se bo zgodila 12. junija. Vsakoletna parada je zelo velik dogodek, saj na njej sodeluje 1400 vojakov, 200 konj in 400 glasbenikov, namenjena pa je počastitvi uradnega kraljičinega rojstnega dne, ki ga ima 21. aprila. Iz Buckinghamske palače so sporočili, da bo namesto pokojnega soproga kraljico na ta dogodek pospremil njen bratranec, princ Edward, 85-letni kentski vojvoda. »Princ Edward in kraljica Elizabeta II. sta sorodnika po očetovi strani, saj sta bila njuna očeta brata. Zato bo prav kentski vojvoda stal kraljici ob strani na letošnji rojstnodnevni paradi, ki jo vsako leto priredimo v čast njenemu veličanstvu,« so sporočili iz palače.

Za zdaj je znano, da se bodo slavnostne parade udeležili tudi kraljičin sin, princ Charles, z ženo Camillo in njen vnuk, princ William, z ženo Kate Middleton. Uradnih informacij o tem, da se bosta parade udeležila tudi princ Harry z ženo Meghan, ni. Drugače pa je Meghan že visoko noseča, kar je bil razlog, da se ni udeležila pogreba princa Filipa. Meghan naj bi že bila na porodniškem dopustu, kot je znano, pa bosta s Harryjem dobila deklico.