Selitev v novo hišo

Nuška igra mamo kokoš, ki ima v kurniku vse pod krilom

Eva Jandl
3. 6. 2021, 20.30
Deli članek:

Med številnimi vajami za opero Samorog in družinski muzikal Kure?!, ki temelji na delih svetovno znane avtorice Lile Prap, urejanjem nove hiše pred selitvijo in skrbjo za desetletnega sina Luko je Nuška Drašček našla čas, da poklepeta z nami o glasbenih in zasebnih izzivih.

Žiga Culiberg
Njen repertoar sega vse od opere, samospeva, šansona in jazza do slovenske ljudske pesmi, popa, gospela in muzikala.

Te dni je bilo pevko Nuško Drašček kar težko ujeti za pogovor, saj se pripravlja na dva velika projekta. V operi Samorog bo premierno nastopila prav danes zvečer. Premiera v SNG Opera in balet Ljubljana bi se morala zgoditi že novembra lani, a je to preprečila epidemija. V slovenski operi v treh dejanjih Nuška nastopa kot Uršula, blazna dvojčica. Kdaj je nazadnje stala na odru Opere, ima pred nastopom kaj treme? »Ja, trema vsekakor je prisotna – nazadnje smo se s publiko v Operi videli oktobra lani ... Samorog je intenzivna predstava, nekaj posebnega, Uršula pa sploh hodi po čisto svojih poteh. Izziv, ampak užitek!« pravi Nuška, ki bo le nekaj dni kasneje v Celju nastopila v družinskem muzikalu Kure?!, ustvarjenem po delih svetovno znane avtorice Lile Prap. »V muzikalu igram mamo kokoš, ki ima, vsaj po njenem, v kurniku vse 'pod krilom', haha! Zgodba je krasno narejena, na vajah se zelo zabavamo in komaj čakamo, da se pokažemo ljudem.« Povedala nam je še, da dela Lile Prap pozna že od prej. »Tudi Luka jih je spoznal!« pravi Nuška, mama desetletnega sina Luke, ki se je tako kot vsi otroci v letošnjem šolskem letu šolal tudi na daljavo. Delo sta si razdelila z možem; ona mu je pomagala pri družboslovnih, mož pa pri naravoslovnih predmetih.

Darja Štravs Tisu/ SNG Opera in balet Ljubljana
Dvojčici v predstavi Samorog: Urška Arlič Gololičič in Nuška Drašček Rojko.

BITI GLASBENIK JE ZELO ZAHTEVEN POKLIC!

Nuška ni od nekdaj predana operi, zelo rada ima tudi druge glasbene žanre. Pred več kot desetimi leti se je predstavila s svojim prvim albumom, na katerem so bile tudi pop skladbe, nato je zajadrala v prepevanje ljudskih pesmi, šansonov, se preizkusila v muzikalu in na koncu pristala v operi, kjer se je res našla. »Šele ko sem se začela učiti vokalne tehnike pri prof. Matjažu Robavsu, mi je opera zlezla pod kožo! Načeloma je treba za vzdrževanje kondicije delati vsak dan, kakšna daljša pavza ni dobra, tako da tudi med dopustom spustim kak ton,« nam je povedala pevka, ki pa se je najprej izobraževala za drug poklic. »Diplomirala sem iz mednarodnih odnosov na fakulteti za družbene vede, nato pa se vpisala na akademijo za glasbo in na študiju petja magistrirala z odliko.« Ko jo vprašamo, ali je zanjo glasba poklic, odgovori: »Seveda je poklic, in to zelo zahteven!« In ker smo brali, da si ureja nov dom, hišo na obrobju Ljubljane, nas je zanimalo, ali se je že preselila in ali bo imela v hiši tudi kakšno svojo, glasbeno sobo. »Nisem še preseljena in tudi posebne sobe ni – sem zaposlena v Operi in tam lahko mirno vadim!«