70. rojstni dan

Zdravka Čolića ohranjata mladega njegovi najstnici

Marjana Vovk
1. 6. 2021, 19.30
Deli članek:

Legendarni Zdravko Čolić je pretekli vikend dopolnil 70 let, a je še vedno zelo aktiven. Pevec, ki je zaslovel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in osvojil vse države bivše Jugoslavije, velja za enega najbolj skromnih, dobrosrčnih in prizemljenih zvezdnikov daleč naokoli.

Mediaspeed
Eden največjih zvezdnikov na Balkanu je dopolnil 70 let.

V Sarajevu rojeni pevec se je najprej preizkusil kot športnik, čeprav je že od otroštva rad prepeval in nastopal. »Dolgo sem nihal med športom in glasbo. Treniral sem atletiko, nato pa sem bil vratar nogometnega kluba Željezničar. V tistem času sem se tudi učil igrati kitaro.« Ko se je nekega dne moral odločiti, ali gre na uro kitare ali na pomembno tekmo, je izbral kitaro – in si s tem zakoličil pevsko usodo. Na odru je prvič stal že pri sedemnajstih, pri dvajsetih letih pa se je preselil v Beograd in se resneje začel posvečati glasbeni karieri. Leta 1973 je s pesmijo Gori vatra nastopil na Evroviziji, dve leti kasneje pa že izdal prvi album Ti i ja.

YouTube
Čolićev največji hit je zagotovo balada Ti si mi u krvi iz leta 1984, ki je za mnoge najlepša ljubezenska pesem jugoslovanske pop scene.

RAZPRODANE DVORANE

V sedemdesetih je navdušil celotno Jugoslavijo (zlasti s hitom Druže Tito mi ti se kunemo) in nastopal na razprodanih stadionih, kjer ga je morala pred trumami jokajočih razvnetih deklet varovati policija. Zaradi plesnih dodatkov so ga nekateri označili kar za jugoslovanskega Johna Travolto. V osemdesetih je dve leti živel v Sloveniji, kjer sta z Goranom Bregovićem ustanovila glasbeno založbo Kamarad. Nato se je preselil v Zagreb, pred razpadom Jugoslavije pa je odšel v Beograd, ki je njegov dom še danes. Tudi konec skupne države ni ustavil njegove kariere: leta 1997 se je zmagoslavno vrnil z albumom Kad bi moja bila, in še danes nastopa pred številnim občinstvom. Epidemija mu je sicer prekrižala načrte za turnejo po Severni Ameriki, a napoveduje, da jo bo izvedel letos jeseni, za pozimi in prihodnje leto pa je že napovedal koncerte po vsej Evropi. Leta mu več kot očitno ne pridejo do živega!

Mediaspeed
Pevec še vedno zlahka razproda dvorane.

DRUŽINA – NJEGOV PONOS

Čeprav je eden največjih zvezdnikov na prostoru nekdanje Jugoslavije, je njegov največji uspeh, kot pravi sam, njegova družina, ki ostaja izven medijskih žarometov. Zdravko je srečo našel ob Aleksandri, profesorici geografije, s katero sta prvega maja obeležila dvajseto obletnico poroke, par pa sta že desetletje dlje. »Spoznala sva se v davnih časih v Makarski. Aleksandra je študirala v Beogradu. Začela sva se videvati, sčasoma pa sva se skupaj zelo zabavala. Osvojila me je s svojo preprostostjo in lojalnostjo,« je v enem od intervjujev dejal Čola, ki je ženi leta 2018 posvetil pesem Tebe čuvam za kraj. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki, Una (19 let) in Lara (14 let), na kateri je strašansko ponosen. »Živim zato, da ju podpiram in izpolnjujem njune želje,« je dejal. Priznal je, da sta dekleti tudi največji vzrok za spore z ženo. »Žena je jezna name, ker sem do njiju preveč popustljiv. Ne razume, zakaj jima ne morem reči ne, medtem ko je ona največkrat zelo stroga.«

arhiv uredništva
Leta 1984 je Čolić ob zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu posodil glas maskoti Vučku, ki je v filmčku smučal in prepeval o Sarajevu.

ŽELIMO MU ZDRAVJA

Kaj si je pevec zaželel in dobil ob okrogli obletnici, ne vemo, nam je pa všeč njegov pogled na obdarovanje. »Darila so nekakšen pokazatelj čustev in duše, predvsem pa so znak ljubezni in nežnosti. Rad obdarujem ljudi, saj so to trenutki obojestranskega veselja – tako tistega, ki jih daje, kot tistega, ki jih prejema.« Prepričani smo, da je bila med njegovimi rojstnodnevnimi željami tudi želja po zdravju. V intervjuju za RTV pred leti je namreč dejal: »Človek mora biti ponosen na svoja leta. Bolj ko si star, bolj moraš biti ponosen, da si zdrav. Zdravje je pomembno. Za praznike vedno voščim: Bog nam daj zdravja.« In to mu voščimo tudi mi: Bog mu daj zdravja!