princ william

Mož, ki bo kralj, se ne počuti ujetega, sprejel je svojo usodo

R.T.
1. 6. 2021, 09.47
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 11.09
Deli članek:

Princ William je iz uporniškega plemiča zrasel v odgovornega državnika, trdijo viri iz angleškega dvora.

Profimedia
Princ William je sprejel svojo usodo.

V marčevskem intervjuju princa Harryja z Oprah Winfrey je mladi britanski plemič dejal, da sta njegov oče princ Charles in brat princ William ujetnika sistema, ki ga ne moreta zapustiti, kakor ga je on. “Moj brat ne more zapustiti sistema, jaz pa sem ga,” je takrat dejal Harry.

A Williamu kraljeva krona, ki jo bo v prihodnosti nosil, ne bo težka, trdi kraljeva biografinja Penny Junor, ki je napisala knjigo o Williamovem življenju, naslovljeno Mož, ki bo kralj. “Harry je v popolni zmoti. Mislim, da se William sploh ne počuti ujetega. Mislim, da ve, kaj je njegova usoda in jo je sprejel. Zgleduje se po svoji babici, kraljici,” je dejala za tabloid The Sun.

Profimedia
Brata sta izbrala različne življenjske poti.

Res je, da William ni bil vedno navdušen nad vlogo, ki mu je bila dodeljena že ob rojstvu. Še pred petimi leti se je soočal z očitki, da je nejevoljen kraljevič, saj je svoje dvorne dolžnosti zapostavljal in se je bolj osredotočal na svojo službo pilota reševalnega helikopterja. Tudi kraljevi fotograf Arthur Edwards, ki princa opazuje že od njegovega prvega dne, ko je junija leta 1982 privekal na svet v bolnišnici svete Marije v Londonu, pravi, da si mladi prestolonaslednik ni vedno želel opravljati funkcije, ki ga čaka. “V neki fazi se je zdelo, da noče opravljati funkcije, ki mu je namenjena in sam sem mislil, da je tudi ne bo,” je dejal. A danes je popolnoma spremenjen, pravi Edwards: “Opazoval sem ga, kako je zrasel v velikega državnika.”

Tudi William sam je v preteklosti večkrat izjavil, da biti kralj ni bila njegova prva izbira. “Nisem ležal buden v postelji in upal, da bom kralj,” je dejal pred časom. “Če nisi previden, te lahko dolžnost že v mladih letih zelo obteži.” Prav zato se je odločil, da bo nekaj časa pilotiral reševalni helikopter za britansko kraljevo letalstvo.

Reuters
Skrivnost Williamovega uspeha je njegova žena Kate.

Le kaj je Williama prepričalo v to, da je na koncu vendarle sprejel svojo kraljevo vlogo? Poznavalci pravijo, da je temu veliko pripomogla njegova žena Kate Middleton. “Sta izjemna ekipa. Eden drugega vzpodbujata in si dajeta samozavest. Kate je skrivnost Williamovega uspeha,” je prepričan fotograf Edwards.

William je tako leta 2017 zapustil svojo pilotsko službo in postal poklicni prestolonaslednik. Z družino so se takrat iz rezidence v Norfolku preselili v kraljevo palačo v Kessingtonu in spremenjeni William je sprejel svojo usodo.